Mainos

Sydäninfarkti ei estänyt Kimmo Lonkaa toteuttamasta unelmaansa: Rakensi kotiinsa valtavan joulumaan

1:14

Loviisalainen Kimmo Lonka rakensi kotiinsa joulun kunniaksi valtavan joulumaan, jota ihaillaan sosiaalisessa mediassa. Sydäninfarktista toipuvalle miehelle jouluinen projekti rakentui tänä vuonna hitaasti, mutta lopputulos on sitäkin upeampi.

Kimmo Lonka seurasi jo 1970-luvulla, alle kymmenvuotiaana poikana, isotätiensä jouluprojekteja, joihin kuului suurten jouluasetelmien rakentaminen. Myöhemmällä iällä Lonka on ottanut joulumaailman rakentamisen osaksi omia joulurutiinejaan.

– Niistä ajoista ajatus valtavasta jouluasetelmasta on jäänyt varmaan mieleeni, Lonka kertoo.

Joulumaa kehittyy ja kasvaa vuosi vuodelta

Ensimmäisen joulumaan kotiinsa Lonka rakensi kymmenen vuotta sitten. Tuolloin teos koostui kolmesta piparkakkutalosta, pumpulista ja erilaisista karkeista. Sittemmin ajatus joulumaasta on kasvanut kasvamistaan. Ainoa hidaste, joka on tänä vuonna varjostanut rakennusprojektia, on sydäninfarkti, johon liittyvä toipumisprosessi on hidastanut käsistään kätevää miestä. 

– Sain kesällä sydäninfarktin ja se hidastaa vieläkin vähän tekemistä, Lonka kertoo.

– Minä teen sen, mitä jaksan. Tämä joulu on tietysti ollut vähän verkkaisempi kuin aiemmat, Lonka jatkaa.

Haasteista huolimatta Lonka on osoittanut jouluisella projektillaan, että suomalainen sisu elää hänessä vahvana. Tänä vuonna joulumaassa on kahdeksan piparkakkutaloa, posliinisia taloja, muovinen kirkko ja yli 400 eri valopistettä. Taustalla komeilee yli 3500 sokeripalasta rakennettu sokerilinna. Leveyttä teoksella on yli kaksi metriä ja syvyyttä 165 senttiä. 

– Vuosi vuodelta joulumaa on kehittynyt ja kasvanut – tänä vuonna sinne saatiin liikettäkin! Lonka kertoo.

Liikettä joulumaassa on tänä vuonna koko komeutta kiertävän junan, pyörivän tuulimyllyn ja pienten luistelevien hahmojen ansiosta.

Tavoitteena joka joulu hienompi joulumaa

Lonka rakensi joulumaan kotiinsa noin kahdessa viikossa. Motivaattorina kunnianhimoisessa projektissa ovat olleet sekä oman, esteettisen silmän miellyttäminen että lapsenlapset.

– Tein tämän lähinnä omaksi iloksi ja kun on noita lapsenlapsia siunaantunut, niin tietysti myös heidän ilokseen, Kimmo kertoo.

Epätavallisen suuri ja näyttävä joulukoriste lämmittää tietysti sekä tekijänsä että tekijän läheisten mieltä joulun ajan, mutta mitä tapahtuu joulun jälkeen?

– Joulun jälkeen tavarat menevät pakettiin ja piparkakkutalot alkavat raunioitumaan, kun katosta alkaa katoamaan paloja, Lonka kertoo.

Sokerilinnaa Lonka aikoo käyttää ensi vuonna hyväksi jossain taideprojektissa, mutta joulumaan suhteen hänellä on tiukka sääntö.

– Joka vuosi on tietenkin erilainen, koska se olisi tosi tylsää rakentaa toisen kerran samanlainen maailma, Lonka toteaa.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.