Sveitsin jäätiköt katosivat hellekesänä ennätystahtia, aiemmin jo paljon pienempää sulamista pidetty katastrofaalisena

Sveitsin jäätiköt sulavat ennätystahtia, kertoo tuore raportti. 

Viime kesän helleaaltojen ja niitä edeltäneen vähälumisen talven seurauksena jäätiköt menettivät kuusi prosenttia koostaan.

Aiemmissa raporteissa jo kahden prosentin sulamista on pidetty katastrofaalisena.

Jäätä on Sveitsin tiedeakatemian raportin mukaan sulanut kolme kuutiokilometriä. Käännettä parempaan ei ole luvassa.

– Lyhyellä aikavälillä sulamista on mahdotonta pysäyttää. Jos hiilidioksidipäästöjä vähennetään ja ilmastoa suojellaan, parhaassakin tapauksessa vain kolmannes jäätiköistä säästyy, kiteytti jäätikköjen tutkimukseen erikoistunut professori Matthias Huss.

Jos kehitys jatkuu nykyisellään, Sveitsi menettää liki kaikki jäätikkönsä vuosisadan vaihteeseen mennessä.

Alppien jäätiköt katoavat ennätysnopeasti – MTV:n kirjeenvaihtaja Alppien pohjoisimmalla jäätiköllä 5:27
Katso myös: Alppien jäätiköt katoavat ennätysnopeasti – MTV:n kirjeenvaihtaja vieraili Alppien pohjoisimmalla jäätiköllä

Saharan hiekkaa ja hellettä

Kuluva vuosi alkoi Alpeilla ennätyksellisen vähälumisena, minkä jälkeen tuulet toivat maaliskuusta toukokuuhun Saharan hiekkaa ohuen lumikerroksen päälle. Likainen lumi imi itseensä enemmän auringon lämpöä, minkä vuoksi jäätiköt menettivät nopeasti suojaavan lumipeitteensä.

Toukokuusta syyskuuhun jatkunut lämpö oli sen jälkeen tuhoisaa jäätiköille. Muun muassa Scex Rougen ja Tsanfleuronin jäätikköjen välinen sola, joka on ollut jäässä roomalaisajoista saakka, suli täysin syyskuun puolivälissä.

Italian Alppien suurimmasta jäätiköstä, Marmoladasta, romahti puolestaan osa heinäkuun alussa surmaten 11 ihmistä.

Jäätiköt ovat tärkeitä vesivarastoja. Pelkästään heinä- ja elokuun sulamisvedet tänä vuonna olisivat riittäneet täyttämään täysin Sveitsin Alppien vesivarastot.

Hussin mukaan kuluvan vuoden kaltaiset olosuhteet viiden vuosikymmenen kuluttua olisivat kuitenkin vielä paljon tuhoisampia.

– Tuolloin lähes kaikki jäätiköt ovat todennäköisesti kadonneet, joten niistä ei saada vettä kuuman ja kuivan kesän aikana.

Lue myös:

    Uusimmat