Alpeilla yritetään pelastaa jäätikköä erikoisin keinoin: Päälle vedetään kankaita

Presenan jäätikköä peitellään sulamisen hidastamiseksi 1:58
Katso videolta raportti jäätikön peittelyoperaatiosta.

Italiassa yritetään jälleen vähentää Presenan jäätikön sulamista peittämällä se kankailla. Joka vuosi peiteltävää on kuitenkin entistä vähemmän. Maailman jäätiköiden sulamisvauhti on kaksinkertaistunut viimeisten 20 vuoden aikana. 

Joka kesä Pohjois-Italiassa sijaitseva Presenan jäätikkö saa suojakseen heijastavia peitteitä. Sulamista estäviä peitteitä levitetään noin 120 000 neliömetrin alueelle ja operaatio kestää noin kuukauden.

– Suurin osa auringon säteilystä heijastuu takaisin valkoisista peitteistä eikä niiden alla oleva lumi sula. Kesän lopussa lunta on tallella noin 70 prosenttia enemmän kuin ilman peitteitä olisi, kertoo jäätikkötutkija Christian Casarotto Trenton tiedemuseosta.

Jäätiköiden sulamisvauhti kaksinkertaistunut

Vaikka suojakankaat hillitsevät sulamista, ne eivät pysty estämään sitä kokonaan. Kolmannes jäätiköstä on sulanut 1990-luvun alun jälkeen.

– Jäätiköt ja niiden sulaminen on ehkä kaikkein silmiinpistävin osoitus käynnissä olevasta maailmanlaajuisesta lämpenemisestä, toteaa Casarotto.

Alpeilla jäätiköt ovat sulaneet nopeasti. Jos tahti jatkuu nykyisellään, vuoteen 2050 mennessä jopa 90 prosenttia vuoriston jäätiköistä on menetetty.

– Jäätiköiden tutkiminen on tärkeää, jotta ymmärtäisimme, mihin suuntaan olemme menossa. Ja voidaksemme korjata suuntaa, jotta tulevien sukupolvien elämä olisi mahdollisimman siedettävää, pohtii Casarotto. 

Keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan maailman jäätiköiden sulamisvauhti on kaksinkertaistunut 20 viime vuoden aikana. Joka vuosi suojapeitteiden levittäjillä on hieman aiempaa pienempi jäätikköalue peiteltävänä.

Lue myös:

    Uusimmat