Suun tulehdus voi estää leikkaushoidon – muista käydä hammaslääkärissä!

17:00

Mitä tekemistä suun terveydellä on vaikka lonkkaleikkauksen tai psoriasiksen hoidon kanssa? Paljonkin.

Suun tulehdukset voivat hidastaa leikkauspotilaiden toipumista tai heikentää leikkauksen hoitotulosta merkittävästi. Siksi hampaat pitäisi hoitaa kuntoon ennen esimerkiksi tekonivelleikkausta.

– Tekonivelen ja luukudoksen välinen alue on infektioherkkää varsinkin tekonivelleikkauksen jälkeen ja oikeastaan pidempäänkin. Silloin suusta verenkierron mukana kulkeutuvat bakteerit voivat tulehduttaa alueen. Se ei sitten hoidukaan millään antibiooteilla, koska suun infektiot ovat niin sanottuja biofilmi-infektioita. Silloin tekonivel täytyy pahimmassa tapauksessa poistaa, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Tanja Ketola-Kinnula kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

– Ortopedit ovat jo kauan vaatineet hammaslääkäriltä todistuksen ja allekirjoituksen, että minä vannon ja vakuutan, että potilaan suussa ei ole infektiopesäkkeitä tai infektioita.

Suun terveydentilalla on vaikutusta myös esimerkiksi psoriasiksen lääkintään.

– Psoriasis kuuluu niihin sairauksiin, joita hoidetaan immuniteettia alentavilla lääkkeillä. Kuvioon tulevat mukaan erityisesti biologiset lääkkeet, ja ennen biologisia lääkkeitä halutaan hoitaa hampaisto. Joskus käy jopa niin, että kun hampaisto hoidetaan, niin biologisia lääkkeitä ei tarvitsekaan aloittaa, kun oireet paranevat jo hampaiden infektion hoidolla.

Miten suun ongelmia voi ehkäistä? Mihin suun puhdistuksessa pitäisi kiinnittää erityistä huomiota? Miksi suun terveydellä on merkittävä vaikutus yleisterveyteen? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja