Suuryritysten näkymissä on koronakevään jäljiltä toiveita paremmasta mutta myös epävarmuutta: "Tässähän on vielä pandemia vielä hyvin voimissaan"

Koronapandemia on pienentänyt monen vientiyhtiön tuloksia 1:52
Näin koronavirus iski vientitalouteen – katso uutisjuttu aiheesta.

Pahimmat uhkakuvat eivät monen suuryrityksen kohdalla ole toteutuneet, mutta korona-aika näkyy silti rajusti yhtiöiden tulostiedoissa.

Esimerkiksi nostolaitevalmistaja Cargotec teki huhti-toukokuussa noin kolmanneksen vähemmän vertailukelpoista liikevoittoa viime vuoteen verrattuna. Voitto oli noin 43 miljoonaa euroa. Suunta on kuitenkin kääntynyt ylöspäin.

– Meillähän on kymmeniä tuhansia laitteita tavarankuljetuspalveluissa ympäri maailman ja meillä on niiden aktiviteettitason reaaliaikainen seuranta. Huhtikuussa nähtiin voimakasta laskua, 20-25 prosenttia. Sen jälkeen on nähty tasaista, hyvää nousua esimerkiksi monessa Euroopan maassa, Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen sanoo.

Yhdysvalloissa kehitys on ollut Cargotecin tilastoissa hitaampaa kuin Euroopassa.

– Yhdysvalloissa kasvu on ollut hitaampaa, mutta viime viikon data näytti sielläkin parempaa aktiviteettitasoa, Vehviläinen kertoo.

Kansainvälisiä yrityksiä on haitannut kysynnän heikkenemisen lisäksi muun muassa ulkomaisten toimipaikkojen sulkemiset koronarajoitusten takia sekä komponenttien ja laitteiden toimitusvaikeudet.

Kone paransi voittojaan

Menestys on nyt hyvin alakohtaista.

Hissejä ja liukuportaita myyvä Kone kertoi tänään liikevoiton kolmen prosentin kasvusta huhti-toukokuussa, vaikka koronapandemia on tilauskantaa ja liikevaihtoa harventanut. Erityisesti Kiinassa on ollut Koneelle kysyntää.

Koneen liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 315 miljoonaa euroa, mikä oli siis noin 3 prosenttia paremmin viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Tilaukset kehittyivät erittäin positiivisesti Kiinassa ja joissain Euroopan maissa, mutta laskivat huomattavasti muualla. Hissien ja liukuportaiden asentaminen on jatkunut olosuhteisiin nähden hyvin, ja Kiinassa nähtiin erittäin vahva elpyminen toisella vuosineljänneksellä. Toimitettavana on vahva tilauskanta ja vakaa huoltoliiketoiminta, Koneen osavuosikatsauksessa kerrotaan.

Sen sijaan meri- ja energiateollisuusyhtiö Wärtsilän tuloksesta on vähentynyt puolet verrattuna viime vuoden toiseen neljännekseen. Taustalla on erityisesti risteilyalan ahdinko.

Wärtsilän tilauskertymä laski huhti-kesäkuussa 27 prosenttia.

Vertailukelpoinen liiketulos laski 51 prosenttia 55 miljoonaan euroon, kun se viime vuonna oli huhti-kesäkuussa 113 miljoonaa euroa.

– Koronapandemia on vähentänyt kysyntää erityisesti risteilyaluksilla ja yhä jatkuvan epävarmuuden takia Wärtsilä ei edelleenkään anna arviota markkinanäkymistään, Wärtsilän osavuosikatsauksessa sanotaan.

Moni suuryritys korostaa, että tulevaisuus on yhä epävarmalla pohjalla.

– Tässähän on vielä pandemia vielä hyvin voimissaan. Epävarmuutta on vielä toisellekin vuosipuoliskolle tarjolla, Cargotecin Vehviläinen sanoo.

Nordean tulokseen vaikuttivat luottotappiot

Muista suurista yhtiöistä esimerkiksi Nordean liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 306 miljoonaa euroa, mikä oli 66 prosenttia vähemmän viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Nordean tulokseen vaikuttivat esimerkiksi ennakoitua suuremmat varaukset luottotappiot.

MTV:n omistajan teleyhtiö Telian oikaistu liiketulos laski huhti–kesäkuussa yli kuusi prosenttia viime vuoden vastaavan ajankohtaan nähden. Tulos oli noin 284 miljoonaa euroa.

Lasku oli kuitenkin loivempaa kuin alkuvuonna, jolloin tulos putosi noin neljänneksen.

Lue myös:

    Uusimmat