Suuret yhtiöt kertoivat tänään muhkeista voittopoteista, mutta epävarmuuksia on yhä paljon – taantuma kummittelee näköpiirissä

Torstai oli suomalaisten pörssiyhtiöiden kuluvan tuloskauden merkittävimpiä päiviä. Tuloksensa julkistivat muun muassa Nordea, UPM, Kesko, Cargotec ja Konecranes. Yhtiöiden viime vuosi on sujunut pääosin erinomaisesti, mutta näkymissä on yhä epävarmuuksia.

Taloudessa on eletty epävarmoja aikoja, kun koronaelvytyksen jälkeen inflaatio, eli hintojen nousu, kiihtyi ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa nosti energian hintoja. Samalla korot ovat nousseet, mikä on tehnyt lainarahan kalliimmaksi ja vaikuttanut esimerkiksi asuntokauppaan.

Tälle vuodelle on lisäksi ainakin Suomeen ennustettu lievää ja lyhyttä taantumaa, vaikka euroalue saattaa kokonaisuutena taantuman välttää.

Pörssiyhtiöiden tulokset ovat toistaiseksi olleet pääsääntöisesti voittoisia, mikä on tosin ollut odotettua. Taantuma iskisi tuloksiin vasta tämän vuoden puolella.

Poikkeukselliset ajat näkyvät

Esimerkiksi korkojen nousu näkyy pankkien tuloksissa. Nordea kertoi tänään vuoden 2022 liikevoiton olevan 5,4 miljardia euroa, mikä 9 prosenttia parempi tulos kuin vuonna 2021.

Poikkeukselliset ajat ovat olleet Nordealle toistaiseksi tuottoisia ja ovat sitä näillä näkymin tänäkin vuonna.

– Odotamme, että korkokatteemme hyötyy ohjauskorkojen noususta myös vuonna 2023, Nordean tilinpäätöksessä todetaan.

Korot tuskin laskevat nopeasti, vaikka inflaatiota on pystytty euroalueella hieman taltuttamaan.

Keskolta vahva tulos

Myös Kesko teki vahvaa tulosta viime vuonna. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 815 miljoonaa euroa ja se kasvoi 40 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Liikevaihto oli 11,8 miljardia euroa.

Sen sijaan loka–joulukuussa vertailukelpoinen liikevoitto laski 10,9 miljoonaa euroa 192,6 miljoonaan euroon.

Syksyllä erityisesti ruoan hinta nousi ja kuluttajat suosivat entistä enemmän halvempia tuotteita ja mahdollisesti myös halvempia kauppoja.

Keskon mukaan näkymät tälle vuodelle ovat hyviä. Yhtiötä voi auttaa inflaation helpottaminen ja todennäköiset palkankorotukset palkansaajille. Palkankorotukset lisäävät kuluttajien ostovoimaa.

UPM teki ennätyksen

Metsäyhtiö UPM:lle viime vuosi oli ennätyksellinen. Yhtiön liikevoitto nousi hieman yli kahteen miljardiin euroon. Kasvua edellisvuodesta oli 42 prosenttia.

UPM:n liikevaihto kasvoi 19 prosenttia ja oli yli 11,miljardia euroa.

Kasvu johtui erityisesti siitä, että UPM onnistui siirtämään kohonneet kustannuksensa tuotteidensa hintoihin ilman, että kysyntä kärsi.

UPM uskoo kasvun jatkuvan tänä vuonna, koska sen Uruguayihin rakennuttama sellutehdas aloittaa toimintansa kevään aikana. Lisäksi UPM saa tuloja Olkiluoto 3 -ydinvoimalan kaupallisesta käytöstä.

UPM on suuri omistaja Pohjolan Voima Oy:ssä, joka puolestaan on suurin omistaja Olkiluoto 3:sta vastuussa olevasta TVO-konsernista.

Vaikka UPM:n näkymät ovat hyviä, myös sen tulostietoihin on listattu useita epävarmuustekijöitä.

–  Näkymissä vuodelle 2023 on merkittäviä epävarmuuksia, sekä positiivisia että negatiivisia, jotka liittyvät Euroopan, Kiinan ja globaaliin talouteen, Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, pandemian jäljellä oleviin vaikutuksiin, energian hintoihin ja energiasääntelyyn Euroopassa ja OL3-voimalaitosyksikön käyttöönottoon, yhtiön toimitusjohtaja Jussi Pesonen kirjoittaa yhtiön näkymistä.

Nostureilla ja lastinkäsittelyllä kysyntää

Satamanostureita tekevä Konecranes ja erilaisia nostimia ja lastinkäsittelyratkaisuja tarjoava Cargotec tekivät myös hyvää tulosta viime vuonna.

Cargotecin vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 43 prosenttia ja oli 332 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi 23 prosenttia ja oli yli 4 miljardia  euroa.

Konecranesin liiketulos oli 223 miljoonaa euroa viime vuonna, mikä oli noin kolme miljoonaa euroa paremmin kuin 2021. Liikevaihto oli 3,3 miljardia ja siinäkin oli varovaista kasvua.

Sekä Cargotec että Konecranes ovat riippuvaisia siitä, kuinka vilkasta niiden tuotteiden ja palveluiden kysyntä on maailman tavaraliikenteessä.

Tavaraliikenne puolestaan hidastuu nopeasti, jos taloustaantuma toteutuu.

– Joitakin merkkejä kysynnän heikentymisestä on kuitenkin alkanut olla nähtävissä. Maailmanlaajuinen konttiliikenne jatkuu korkealla tasolla, ja maailmanlaajuiset konttien käsittelyyn liittyvät pitkän aikavälin näkymät ovat edelleen yleisesti hyvät, Konecranes kertoo näkymistään.

Talouden epävarmuus voi näkyä monen yhtiön tämän vuoden tuloksissa, jos laajat alueet vajoavat taantumaan ja kysyntä vaimenee.

Samalla inflaation pitäisi kuitenkin helpottaa tämän vuoden aikana ja keskuspankit todennäköisesti hillitsevät jossain vaiheessa ohjauskorkojen nostoja.

Lue myös:

    Uusimmat