Näin Espoossa lapsensa murhannut nainen perusteli tekoaan: Pelkäsi, että lapsen isä olisi väkivaltainen lasta kohtaan

Espoon lapsimurhasta epäilty äiti kuoli vankilassa – tämä tapauksesta tiedetään 3:32
MTV Uutiset Live: Espoon lapsimurhasta epäilty äiti kuoli vankilassa.

Espoon Suurpellossa viime tammikuussa tapahtuneen lapsenmurhan taustalla oli huoltajuuskiista ja lapsen äidin pelko lapsensa menettämisestä. Nainen oli tekonsa jälkeen yrittänyt päättää päivänsä useilla eri tavoilla.

Poliisi sai tapahtuneesta tiedon, kun naisen tuttava ilmoitti itsetuhoisesta naisesta hätäkeskukseen. Nainen oli viestitellyt ystävälleen kertoen ”tehneensä jotain todella pahaa” sekä poikansa kuolleen. Ystävä pääsi puhumaan äidin kanssa oven läpi, kuullen ettei lapsen hyväksi voi tehdä mitään ja naisen yrittäneen itsemurhaa.

Huoltajuuspäätös vain päiviä ennen murhaa

Surullisten tapahtumien taustalla oli lapsen vanhempien välinen huoltajuuskiista. Käräjäoikeus oli vain muutamaa päivää ennen rikosta päättänyt lapsen olevan isällään viisi päivää viikossa ja kaksi päivää viikossa äidillään.

Päätös annettiin perjantaina ja lapsen oli määrä olla äidillään viikonlopun. Sunnuntaina lapsi oli kuollut.

Äiti oli ollut hyvin pettynyt oikeiden päätökseen lapsen huoltajuudesta. Poliisin asiakirjojen perusteella naisen henkirikoksen motiivina oli pelko siitä, että isä olisi väkivaltainen lasta kohtaan. Hän myös pelkäsi menettävänsä poikansa ja pohti keinoja suojata tätä ”kurjalta tulevaisuudelta”.

Nainen oli viettänyt lapsensa kanssa kertomansa mukavan päivän leikkien, syöttäen sorsia ja käyden kirjastossa. Illalla ajatukset kuitenkin synkkenivät.

Pelkäsi pojan jäävän henkiin – viilsi tukehdutettuaan ranteet

– Kun [poika] nukkui, aloin miettia elämääni tämän päätöksen jälkeen. Aloin kirjoittaa päiväkirjaani, koska se on auttanut minua aiemmin. Minulle tuli päähäni hulluja ajatuksia, olin todella epätoivoinen, nainen kuvaili kuulusteluissa.

Vaikka hän kertoi muistikuviensa olleen sumuiset, hän uskoi ajatuksen lapsensa hengen riistämisestä tulleen tuolloin. Hän kertoi kuulusteluissa tukehduttaneensa poikansa tyynyllä.

– [Poika] nukkui minun sängyssäni ja otin tyynyn ja painoin sen hänen kasvoilleen. [Hän] kamppaili vastaan ja kesti todella kauan ennen kuin hän ei rimpuillut. Pelkäsin, että [hän] ei ole kuollut vaan että hän on aivokuollut ja hänellä on kipuja, joten otin veitsen ja viilsin hänen molemmat ranteet auki.

– Se kesti jotain muutaman minuutin, mut se tuntui ikuisuudelta, nainen kuvaili lapsensa tukehduttamista.

Otti yliannoksen lääkkeitä

Surmattuaan lapsensa nainen kertoi harkinneensa hyppyä parvekkeelta, mutta pelänneensä jäävänsä henkiin. Sen jälkeen hän otti runsaan määrän hänelle määrättyjä lääkkeitä, mutta ne vain saivat hänet oksentamaan ja nukahtamaan.

Tokeennuttuaan hän yritti viiltää itseään kaulavaltimoon ja etsi verkosta ohjeita itsemurhan tekemiseen. Erilaisten vaiheiden jälkeen hän kuitenkin päätyi peseytymään ja vaihtamaan vaatteensa. Välillä hän silitti ja suukotteli kuollutta poikaansa.

Naisen tuttava oli tavoitellut häntä tapahtumien aikana, ja nainen soitti tälle ja tunnusti tekonsa. Ystävänsä kehotuksesta hän soitti vielä äidilleen videopuhelun kertoakseen mitä tapahtui ennen tuttavasa paikalle hälyttämien poliisien tuloa.

Lapsi oli ollut kuolleena jo pitkään, eikä tämän hyväksi ollut mitään tehtävissä.

”Nyt hän vei hänet minulta kokonaan”

Poliisin kuulusteluissa lapsen isä kertoi yrittäneensä auttaa lapsensa äitiä tämän tultua Suomeen pitkän poissaolon jälkeen, vaikka olikin jo laittanut avioeron vireille. Isä oli pelännyt äidin yrittävän kaapata lapsen ulkomaille.

– Huomaan nyt, että oli virhe yrittää auttaa häntä, koska aluksi hän otti lapsemme vain vähäksi aikaa, mutta nyt hän vei hänet minulta kokonaan, isä kertoo.

Äiti ei ollut aikaisemmin väkivaltainen lasta kohtaan tai uhannut tehdä tälle mitään. Hän oli kuitenkin uhannut vahingoittaa itseään.

”Hän oli minulle kaikki”

Kuulustelupöytäkirjojen perusteella nainen oli romahtanut lapsensa kuoleman jälkeen.

– Haluan saada hänet takaisin, nainen itki poliisin kuulusteluissa ja sanoi haluavansa kuolemantuomion.

– Kukaan tällä maapallolta ei voi ymmärtää sitä miksi tein sen. [Poika] oli minun ainut syyni elää, hän oli minulle kaikki kaikessa. Sen takia koska [mies] halusi viedä hänet minulta pois, nainen sanoi.

Poliisin yritti lohduttaa itkevää naista ja totesi, että vaikka tehtyä ei saa tekemättömäksi, olisi naisella yhä monta syytä elää.

– Ei ole, nainen vastasi.

– Hän oli minulle kaikki.

Itsemurhaa yrittänyttä ei tunnistettu itsemurhan riskissä olevaksi

Nainen kuoli Vantaan vankilassa muutama viikko rikoksen jälkeen.

Nainen ehti olla vankilassa hyvin lyhyen aikaa, eikä häntä ollut sijoitettu millekään osastolle. Itse aiheuttamiensa vammojen vuoksi nainen kiidätettiin sairaalaan, jossa hän oli kriittisessä tilassa runsaan viikon ennen kuolemaansa.

Vankilassa sijaitsevan Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkärin, psykiatri Alo Jüriloon mukaan nainen itsetuhoisuus oli tullut henkilökunnalle yllätyksenä. Hän kertoi MTV Uutisten haastattelussa, että naisesta ei ollut syntynyt huolta itsetuhoisuudesta.

Asia on yllättävä siitä näkökulmasta, että nainen oli kuulusteluissa kertonut paitsi harkinneensa myös yrittäneensä itsemurhaa usein tavoin.

Jüriloo tiesi kertoi haastattelussa, että kolmannes lapsensa surmanneista naisista yrittää itsemurhaa.

MTV Vantaa vankilassa: Vankien itsemurhia pyritään supistamaan erilaisin keinoin –"Ei pitäisi olla koukkuja, joihin saa hirttosilmukan" 5:42
Näin vankien itsemurhia pyritään vähentämään vankiloissa, katso video Vantaan vankilasta.

Lue myös:

    Uusimmat