Näin autoilijat suhtautuvat suurlakkoihin: "Kyllä ärsyttää, jos suoraan sanon"

MTV bensapumpuilla: Näin autoilijat reagoivat suurlakkohin 2:15
MTV bensapumpulla: Näin autoilijat reagoivat suurlakkoihin

MTV Uutiset kysyi polttoainetankkien luona ihmisiltä, miten tuleva lakko vaikuttaa heidän arkeensa, ja mitä he ovat lakosta mieltä.

Kaksiviikkoinen lakko pysäyttää suuren osan Suomen ulkomaankaupasta ja vaikuttaa myös esimerkiksi polttoainejakeluun.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) perjantaina koolle kutsumassa työmarkkinatoimijoiden tapaamisessa ei syntynyt ratkaisua työmarkkinatilanteeseen. Tämä merkitsee Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n ilmoittamien lakkojen toteutumista. 

Lakot alkavat maanantaina 11.3. ja jatkuvat 25.3. saakka. Lakkojen piirissä on kaikkiaan noin 7 000 työntekijää.  

Lakko aiheuttaa todennäköisesti häiriöitä polttoaineen jakeluun. Öljynjalostusyhtiö Nesteen mukaan Porvoon jalostamo pysyy kuitenkin käynnissä lakosta huolimatta. Yhtiö on sopinut suojelutyöstä jalostamolla yhdessä Teollisuusliiton sekä AKT:n kanssa. Neste ei tästä huolimatta pysty takaamaan häiriötöntä polttoaineenjakelua.

Daniela Westerlund kertoi MTV Uutisille, että lakko ei kosketa hänen työelämäänsä, mutta lakon vaikutukset huolettavat häntä.

– Eihän se kivalta kuulosta. Tulee jonkin verran ajeltua itsekin, niin mietityttää tietenkin, että miten se vaikuttaa, Westerlund sanoo.

Pertti Sroderus kertoo, ettei ajele kovinkaan paljoa autolla. Hän harmittelee lakkoja.

– Kyllä ärsyttää, jos suoraan sanon. Olen hallituksen esitysten takana. Olen sitä mieltä, että vaikutukset työelämään tai työntekijöihin eivät ole niin suuria, että kannattaisi tällaisia massiivisia lakkoja järjestää, Sroderus sanoo. 

Maarit Vuori harmittelee vastakkainasettelua hallituksen ja työntekijäjärjestöjen välillä.

– Minusta se on ikävää, mutta ymmärrän sen tosi hyvin. Jos ei muu auta, niin sitten lakkoillaan. Totta kai lakot aiheuttavat hankaluuksia, mutta se on se hinta, Vuori sanoo. 

Finnair ilmoitti perjantaina arvioivansa parhaillaan lakon vaikutuksia lentoihinsa. Yritys kertoo verkkosivuillaan pyrkivänsä minimoimaan lakon vaikutukset matkustamiseen ja ilmoittaa mahdollisista muutoksista lentoihin suoraan matkustajille. 

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo Finnairin varautuvan lakon vaikutuksiin.

– Tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida yksityiskohtaisesti, mitä vaikutuksia meidän lentoihin voi tulla, mutta teemme parhaillaan huolellista varautumista.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen arvioi aiemmin tällä viikolla STT:lle, että Helsinki-Vantaan lentokentän polttoainevarastot eivät tule riittämään koko lakon ajaksi.


 

Lue myös:

    Uusimmat