Näin maanantain lakkonyrkki iskee vientiin ja polttoainejakeluun – tämä vaikutuksista tiedetään nyt

Näin maanantain lakkonyrkki iskee vientiin ja polttoainejakeluun 2:35
VIDEO: Kaksi viikkoa kestävät lakot pysäyttävät Suomen viennin, tällaisia ovat vaikutukset.

Kaksiviikkoinen lakko pysäyttää suuren osan Suomen ulkomaankaupasta ja vaikuttaa myös esimerkiksi polttoainejakeluun. Lakkoon osallistuu joukko SAK:n ammattiliittoja. 

Tästä on kyse:

  • Uudet lakot alkavat maanantaina 11.3. ja kestävät kaksi viikkoa
  • Lakkoihin osallistuvat Teollisuusliitto, JHL, AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja PAM 
  • Lakko seisauttaa Suomen viennin 
  • Satamien ja rautateiden tavaraliikenne pysähtyy kahdeksi viikoksi
  • Polttoainejakeluun saattaa tulla häiriöitä yksittäisten asemien osalta
  • Elintarvikkeiden saatavuuden odotetaan pysyvän hyvänä

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) perjantaina koolle kutsumassa työmarkkinatoimijoiden tapaamisessa ei syntynyt ratkaisua työmarkkinatilanteeseen. Tämä merkitsee Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n ilmoittamien lakkojen toteutumista. Lakot alkavat maanantaina 11.3. ja jatkuvat 25.3. saakka. Lakkojen piirissä on kaikkiaan noin 7  000 työntekijää.  

Teollisuusliiton ja Sähköliiton lakon piirissä ovat esimerkiksi Outokummun ja SSAB:n terästehtaat Torniossa ja Raahessa.

Tälläkin kertaa STTK:hon kuuluva Ammattiliitto Pro on mukana toimissa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n alustavan arvion mukaan uudet poliittiset lakot ovat aiheuttamassa 320 miljoonan euron vahingot bruttokansantuotteeseen.

Katso tästä kattava lista lakon vaikutuksista. 

Lakko pysäyttää Suomen viennin

Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n mukaan lakko pysäyttää mukaan Suomen viennin kahdeksi viikoksi.

AKT:n ilmoittama työtaistelu koskee Viking Linen rahdinkäsittelytehtäviä Helsingin ja Turun satamissa, Nesteen varastojen operaattoreita sekä ahtausalan työtehtäviä. 

JHL:n lakot vaikuttavat rautateiden tavaraliikenteeseen ja useiden satamien toimintaan eri puolilla Suomea. 

– Käytännössä toimet vaikuttavat niin, että tavaraliikenteeseen tulee raiteilla katkoja tai pysähdyksiä kahden viikon ajan, JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ekströmin mukaan katkot tavarantoimituksissa vaikuttavat niin metalliteollisuuteen, kemianteollisuuteen, metsäteollisuuteen kuin energiantuotantoonkin. Lakot eivät kuitenkaan vaaranna Suomen huoltovarmuutta.

Lakolla ei myöskään ole vaikutusta satamien henkilöliikenteeseen. 

Polttoaineen jakelussa voi olla häiriöitä yksittäisillä asemilla

Lakko aiheuttaa todennäköisesti häiriöitä polttoaineen jakeluun. Öljynjalostusyhtiö Nesteen mukaan Porvoon jalostamo pysyy kuitenkin käynnissä lakosta huolimatta. Yhtiö on sopinut suojelutyöstä jalostamolla yhdessä Teollisuusliiton sekä AKT:n kanssa. Neste ei tästä huolimatta pysty takaamaan häiriötöntä polttoaineenjakelua.

Energiayhtiö St1 kertoo verkkosivuillaan, että lakoilla saattaa olla vaikutuksia polttoaineen saatavuuteen sen yksittäisten asemien osalta. St1:n mukaan polttoöljyn tilauksissa on ollut tilauspiikki, minkä vuoksi polttoöljyn toimitus asiakkaille on ruuhkautunut, eikä yritys pysty tällä hetkellä noudattamaan normaaleja toimitusaikojaan. 

Liikenneketju ABC:n ketjujohtajan Harri Tuomaalan mukaan yhtiön polttoaineiden kysynnässä on ollut nousua lakkoilmoituksen jälkeen. Hän kehotti kuitenkin rauhallisuuteen.

–  Hamstraukseen ei ole syytä, Tuomaala totesi STT:lle. 

Vaikutukset lentämiseen ovat toistaiseksi kysymysmerkki

Finnair ilmoitti perjantaina arvioivansa parhaillaan lakon vaikutuksia lentoihinsa. Yritys kertoo verkkosivuillaan pyrkivänsä minimoimaan lakon vaikutukset matkustamiseen ja ilmoittaa mahdollisista muutoksista lentoihin suoraan matkustajille. 

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen arvioi aiemmin tällä viikolla STT:lle, että Helsinki-Vantaan lentokentän polttoainevarastot eivät tule riittämään koko lakon ajaksi.

Päivittäistavarakauppaan lakko vaikuttaa vähäisesti

Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoo tukevansa lakkoja. Palvelualojen työntekijät ovat lakossa muiden liittojen ilmoittamissa lakkokohteissa. Käytännössä tämä merkitsee kiinteistöpalvelualan sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työtehtäviä muiden liittojen ilmoittamissa kohteissa. 

Lakko ei koske kaupan alan yrityksiä. PAMin mukaan elintarvikkeiden saatavuuden odotetaan säilyvän hyvänä lakon ajan, sillä ruoasta noin 80 prosenttia on Suomessa tuotettua. Pidemmällä aikavälillä lakko saattaa näkyä yksittäisten tuotteiden saatavuudessa. Erityisesti nopeasti pilaantuvissa tuotteissa kuten tuontivihanneksissa ja -hedelmissä saattaa näkyä puutteita lakon edetessä. 

Tekniseen ja erikoiskauppaan lakko puolestaan vaikuttaa merkittävästi, sillä monia laitteita, varaosia tai raaka-aineita ei varastoida lainkaan Suomessa.

Teollisuuden lakot koskevat etenkin raskasta prosessiteollisuutta

Teollisuusliitto osallistuu lakkoon sulkemalla erikseen valikoituja työpaikkoja. Lakon piirissä ovat muun muassa Outokummun ja SSAB:n terästehtaat Torniossa ja Raahessa. Joukossa on myös Nesteen terminaaleja muun muassa Kemissä ja Kokkolassa. Yhteensä lakkojen piirissä on 11 työpaikkaa ja noin 4 000 teollisuuden työntekijää. Teollisuusliitto järjestää lisäksi 15.3. vuorokauden mittaisen laajan tukilakon. 

Sähköliitto järjestää lakon samoilla työpaikoilla Teollisuusliiton kanssa. Näin ollen Sähköliiton lakko ei kosketa esimerkiksi ydinvoimaloita tai muita voimalaitoksia Suomessa. Myös Rakennusliitto osallistuu lakkoon kolmessa Teollisuusliiton kohteessa. 

Lue myös:

    Uusimmat