Lakko: Finnair varautuu massiiviseen tankkausrumbaan – ylimääräisistä välilaskuista pitkiä viivästyksiä

Näin maanantain lakkonyrkki iskee vientiin ja polttoainejakeluun 2:35
VIDEO: Kaksi viikkoa kestävät lakot pysäyttävät Suomen viennin, tällaisia ovat vaikutukset.

Kaksiviikkoinen lakko pysäyttää suuren osan Suomen ulkomaankaupasta ja vaikuttaa myös esimerkiksi polttoainejakeluun. Finnair arvioi parhaillaan lakon vaikutuksia lentoihinsa. 

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) perjantaina koolle kutsumassa työmarkkinatoimijoiden tapaamisessa ei syntynyt ratkaisua työmarkkinatilanteeseen. Tämä merkitsee Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n ilmoittamien lakkojen toteutumista. 

Lakot alkavat maanantaina 11.3. ja jatkuvat 25.3. saakka. Lakkojen piirissä on kaikkiaan noin 7 000 työntekijää.  

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan toimet ovat merkittäviä ja vaikuttavat muun muassa vientiin, tuontiin, logistiikkaan sekä tuotantolaitoksiin.

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo Finnairin varautuvan lakon vaikutuksiin.

– Tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida yksityiskohtaisesti, mitä vaikutuksia meidän lentoihin voi tulla, mutta teemme parhaillaan huolellista varautumista.

Tallqvist kertoo, että ulkomailta Helsinkiin palaavat lennot tankataan kohteessa siinä määrin täyteen, että polttoaineilla voidaan lentää vielä esimerkiksi seuraavan aamun lentoja. 

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen arvioi aiemmin tällä viikolla STT:lle, että Helsinki-Vantaan lentokentän polttoainevarastot eivät tule riittämään koko lakon ajaksi.

– Juuri tämän vuoksi me teemme tätä varautumista. Helsinki-Vantaalla pyrimme tankkaamaan mahdollisimman vähän ja sillä tavalla huolehtimaan polttoaineen riittävyydestä. Silloin tankkaamme meidän koneita niin sanotuilla ulkoasemilla eli meidän kohdekentillä, joihin lennämme Helsingistä. 

Häiriöt mahdollisia

Tallqvistin mukaan on liian aikaista arvioida seurauksia. Hän pitää mahdollisena, että jos polttoaineen jakelu häiriintyy, niin joitain yksittäisiä lentoja mahdollisesti voidaan joutua perumaan. Kaukolennoilla ylimääräiset tankkausvälilaskut lisäisivät matka-aikaa.

– Jos meidän kaukolennoilla päädytään tekemään tankkausvälilaskuja, niin se voi tietysti jonkin verran vaikuttaa lentojen aikatauluun. Riippuu vähän lentoasemasta ja konetyypistä, mutta se voi aiheuttaa arviolta noin tunnin viivästyksen lennon aikatauluun.

Tallqvist kertoo Finnairin huolehtivan siitä, että polttoainevarastot ovat Helsingissä etupainotteisesti täytettynä mahdollisimman hyvin.

– Luonnollisesti parhaamme teemme, että meidän asiakkaamme matkasuunnitelmat eivät joutuisi kärsimään tästä lakosta, mutta tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida mitkä ne täsmälliset vaikutukset sitten tulee olemaan. Jos meidän lentoihin tulee muutoksia, niin niistä viestimme asiakkaille suoraan.

Neste kertoo, että toteutuessaan lakko aiheuttaa häiriöitä polttonesteiden jakeluun. Se ei kuitenkaan ota tiedotteessaan kantaa siihen, voiko bensa lakkojen seurauksena loppua.

Neste sanoo pyrkivänsä varmistamaan kriittiset asiakastoimitukset lakon aikana.

Lue myös:

    Uusimmat