Uusia lakkoja: Optikot, taloushallinto ja sosiaalialan järjestöt

Kahden viikon poliittinen lakko alkaa 1:57
Kahden viikon poliittinen lakko alkoi maanantaina muun muassa Suomen vientiteollisuudessa.

Jäsenkyselyssä kolme neljästä vastaajasta oli valmis itse lakkoon.

Toimihenkilöliitto Erto on ilmoittanut kaksipäiväisistä poliittisista lakoista kolmella alalla. Ilmoituksen mukaan taloushallinnossa, sosiaalialan järjestöissä ja optisella alalla toteutetaan lakot maaliskuun 21. ja 22. päivänä.

Poliittisilla lakoilla vastustetaan hallituksen työelämäuudistuksia ja sosiaaliturvan leikkauksia. Erton mukaan sillä on valmius lakkojen peruuttamiseen, jos hallitus käynnistää aidot neuvottelut suunnitelluista uudistuksista.

– Suomesta ollaan nyt tekemässä Pohjoismaiden palkansaajavihamielisintä yhteiskuntaa. Ertolaiset eivät voi tätä hyväksyä, ja vetoamme hallitukseen aitojen neuvottelujen käynnistämiseksi. Jos hallitus käynnistää aidot neuvottelut, peruutamme mielihyvin nyt ilmoitetut lakot, sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen tiedotteessa.

Erton tekemässä jäsenkyselyssä 85 prosenttia mielipiteensä ilmoittaneista tuki liiton uusia poliittisia lakkoja. 74 prosenttia kertoi olevansa valmis menemään itse lakkoon. Hallituksen työelämäuudistuksia kannatti kyselyssä seitsemän prosenttia vastaajista ja sosiaaliturvauudistuksia kuusi prosenttia. Vastauksia kyselyyn tuli 1 741.

– Erton jäsenet haluavat yhteiskuntaan reiluutta ja tasa-arvoa. Pahimpina hallituksen työelämäuudistuksista jäsenet pitävät ensimmäisen sairaspäivän palkattomuutta, irtisanomista ilman painavaa syytä ja paikallista sopimista ilman luottamusmiestä. Sosiaaliturvauudistuksista ertolaiset pitävät pahimpana työttömyysturvan massiivista leikkaamista. Aikuiskoulutustuen lakkautusta pidetään yksinkertaisesti typeränä, Aaltonen jatkaa.

Erto kertoo, että nyt annettu lakkoilmoitus kattaa sosiaalialan järjestöjen työehtosopimuksen, optikoiden työehtosopimuksen sekä taloushallintoalan ja Accountor Services Oy:n työehtosopimuksen mukaiset työt ja myös erikseen nimettyjen taloushallintoalan yritysten työt. Lakot koskevat kyseisten vuorokausien aikana alkavia työvuoroja.

Juttua korjattu 13.3. kello 10: Erto järjestää poliittiset lakot 21. - 22. maaliskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat