Mainos

Kuntapäättäjät kannattavat maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille

Kuntapäättäjät yli puoluerajojen Suomen suurimmissa kaupungeissa kannattavat maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille, selviää Väestöliiton ja lääkeyhtiö Bayerin tekemästä kyselytutkimuksesta.

Neljä viidestä kyselyyn osallistuneesta päättäjästä oli täysin tai melkein samaa mieltä siitä, että maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille edistää nuorten terveyttä ja hyvinvointia.

Lähes yhtä moni uskoi, että ehkäisyn kustannukset voivat estää nuoria käyttämästä sopivaa ehkäisyä.

Maksutonta ehkäisyä pohdittiin myös lakisääteiseksi. Kaksi kolmesta kuntavaltuutetusta oli samaa tai lähes samaa mieltä siitä, että maakunnille tulee asettaa lakisääteinen velvoite järjestää maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille.

Päättäjät antaisivat nuorille ensisijaisesti pillereitä, laastareita ja kondomeja

Eniten kuntapäättäjien mielipiteet erosivat, kun heiltä kysyttiin, mitä ehkäisymenetelmiä kuntien pitäisi tarjota nuorille maksutta. Vähän alle 40 prosenttia vastaajista puolsi kaikkia ehkäisymenetelmiä, mukaan lukien pitkäaikaiset menetelmät kuten kierukat ja kapselit. Vähän yli 40 prosenttia puolestaan oli vain lyhytaikaisten menetelmien kuten kondomien, pillerien, renkaiden ja laastarien maksuttomuuden kannalla.

Nuorisolääkäri Miila Halonen Väestöliitosta sanoo, että kapselit ja kierukat nähdään edelleen aikuisten, synnyttäneiden naisten ehkäisymenetelmänä ja ajatusta niiden tarjoamisesta nuorille vierastetaan.

– Nyt kuitenkin hoitosuositukset nimenomaan ohjaavat tarjoamaan pitkäaikaisia menetelmiä nuorille ehkäisyn tarvitsijoille, sillä luotettavuus ja teho on aivan omaa luokkaansa. Tiedottamista aiheesta selvästi tarvitaan lisää, Halonen sanoo.

Elo-syyskuun vaihteessa tehtyyn kyselyyn vastasi liki 220 kuntapäättäjää viidestätoista kaupungista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.