Maksuton ehkäisy voisi olla nuorille saatavilla, jos kunnat eivät jarruttelisi – "Joissakin kunnissa tämä on suuri arvokysymys"

Maksuton ehkäisy voisi olla nuorille saatavilla, jos kunnat eivät jarruttelisi 2:08

Nuorille suunnattu maksuton ehkäisy on ollut jo vuosia Väestöliiton, STM:n ja THL:n toive suomalaisille kunnille. Vain osa kunnista on kuitenkin tarttunut toimiin, vaikka tutkimustulokset puoltavat maksuttomuutta.

– Kolmen kuukauden ehkäisyrengas maksaa 45 euroa. Nuoren rahoissa se on aika iso summa, varsinkin kun läheskään kaikilla ei ole vanhempia, jotka ehkäisyvälineitä suostuisivat nuorelle maksamaan, kertoo Vantaan Korson ja Koivukylän terveysaseman kätilö ja terveydenhoitaja Anne Rasinkangas.

Vantaalla maksuttomia ehkäisyvälineitä on tarjottu asiakkaille jo useamman vuoden ajan, mutta tänä keväänä uudistus laajentui koskemaan kaikkia alle 20-vuotiaiden ehkäisymenetelmiä.

Esimerkiksi ehkäisypillerit, -renkaat, -laastarit, pidempiaikaiset ehkäisymenetelmät ja kondomit ovat nuorille täysin maksutta saatavilla.

Käyttäjä maksaa koko ehkäisyn hinnan

Suomessa toive nuorille suunnatusta maksuttomasta ehkäisystä esitettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2006. Tämän jälkeen ajatusta ovat pitäneet yllä niin Väestöliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuin sosiaali- ja terveysministeriökin. 

Maksuttomia ehkäisyvälineitä tarjotaankin 30-40 kunnassa, mutta luku voisi olla suurempikin.

– Joissakin kunnissa tämä on suuri arvokysymys. Nuorille tarkoitettuihin ehkäisymenetelmiin voi liittyä myös paljon väärinkäsityksiä, kertoo Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen.

Hänen mukaansa ilmaisen ehkäisyn tarjoamisessa Suomi tulee jälkijunassa muihin maihin verrattuna. 

– Meillä ei ole olemassa mitään ehkäisykuluja kattavaa Kela-korvausjärjestelmää, niin kuin muualla Pohjoismaissa tai Länsi-Euroopassa. Täällä käyttäjä maksaa koko ehkäisyn hinnan.

Huima muutos aborttien määrässä

Maksuttomalla ehkäisyllä jokaisella nuorella olisi yhtälainen mahdollisuus ehkäisyvälineiden käyttöön. 

– Tämä mahdollistaa sen, että nuoren tausta tai taloudellinen tilanne ei vaikuta esimerkiksi ehkäisymenetelmän valitsemiseen, Halonen kertoo. 

Vantaalla maksutonta ehkäisyä on tarjottu jo vuosia hyvillä tuloksilla. Tutkimuksen mukaan ilmainen ehkäisy ei aiheuta kunnalle lisäkustannuksia, vaan se voi joissain tapauksissa tuoda jopa säästöjä.

Merkittävä vaikutus maksuttomalla ehkäisyllä on ollut ainakin raskauden keskeytysten määrään. Vantaalla aborttiluvut ovat laskeneet ilmaisten ehkäisyvälineiden jaon jälkeen melkein 40 prosentilla.

Ehkäisyn aloittaminen ei tarkoita välttämättä seksiä

Terveydenhoitaja Rasinkangas kertoo, että maksuttomat ehkäisyvälineet ovat tuoneet terveysasemalle suuren määrän aiemmin tavoittamattomia nuoria.

– Sana leviää nuorten keskuudessa kulovalkean tavoin. He tietävät, että täältä ehkäisyvälineitä saa ilmaiseksi.

Maksuton ehkäisy on mahdollistanut myös sellaisten nuorten paikalle tulon, joiden vanhemmat eivät syystä tai toisesta suostu ehkäisymenetelmiä lapsilleen maksamaan. Osa jopa kieltää käytön täysin.

– Monet nuoret sanovat, että "äiti ei anna aloittaa pillereitä". Joillekin vanhemmille ehkäisyn aloittaminen siis näyttäytyy ikään kuin lupana nuorelle aloittaa seksin harrastaminen. Ehkäisy voidaan aloittaa kuitenkin monesta syystä, esimerkiksi runsaiden ja kivuliaiden vuotojen takia, Rasinkangas toteaa.

Hänen mukaansa tärkeintä olisi, että nuoret uskaltautuisivat käyttämään ehkäisyä. Maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen hän on nähnyt ainoastaan positiivisena asiana.

– Tämä on ilman muuta satsaus meidän nuoriimme.

Lue myös:

    Uusimmat