Suuri osa Nobel-palkinnoista menee juutalaisille – näin kommentoi Ruben Stiller

Nobel-palkinnon voittaminen onnistuu helpommin, jos olet juutalainen – näin ainakin voisi päätellä, kun katsoo palkinnon voittaneiden juutalaisten määrää. Nobel-palkinnoista 22 prosenttia menee juutalaisille, juutalaisia maailman väestöstä on kuitenkin vain kaksi promillea.

Vaikka juutalaisten määrä Nobel-voittajien joukossa on suhteellisen suuri, ei Suomen tunnetuimpiin juutalaisiin lukeutuva toimittaja Ruben Stiller suostu kuitenkaan viljelemään mystiikkaa juutalaisten älykkyydestä.

– Suurin osa juutalaisista niin kuin missä tahansa muussakin ihmisryhmässä ovat täydellisen keskivertoja. Olen tavannut aika paljon kristittyjä ja juutalaisia, enkä ole koskaan huomannut, että näiden ryhmien välillä olisi älyllistä eroa, Stiller toteaa Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew-ohjelman haastattelussa.

Stiller löytää kuitenkin tietyn selityksen sille, miksi tietyistä kulttuureista saatetaan ponnistaa helpommin Nobelin-palkinnoille.

– Joissakin uskonnoissa tekstien tulkinnassa ja lukemisessa on sellainen menetelmä, joka muistuttaa tieteellistä tutkimusta.

Juutalaisuudessa Stillerin mukaan tätä edustaa kirjoituskokoelma talmudin tutkiminen ja siitä väittely.

Nobel vesijuoksusta?

Stillerin mukaan sen sijaan, että katsotaan juutalaisvoittajien määrää,, tulisi kuitenkin katsoa sitä, minkä maan juutalaisille Nobelin-palkinnot ovat menneet. Valtaosa Nobelin voittaneista juutalaisista on kotoisin Yhdysvalloista.

– Huomatkaa, että Suomen juutalaiset eivät ole saaneet yhtäkään Nobel-palkintoa. Ei ole ollut lähelläkään. Olemmeko tyhmempiä kuin kaikki muut juutalaiset, Stiller veistelee.

Kun Stiller yltyy pohtimaan, mistä itse voisi Nobel-palkinnon saada, eivät vaihtoehdot ole ihan tavallisimmasta pästä.

– Vesijuoksemisesta se voisi tulla. Ja toinen mistä se voisi tulla, on naapurien tarkkailu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja