Suunnittelija Paola Suhonen: Suomalaiset eivät ole tuulipukukansaa!

Ivana Helsinki -muotitalon perustaja Paola Suhonen, 38, toivoo, ettei suomalaisia pidettäisi enää tätä nykyä tuulipukukansana, sillä muutos tyylikkäämpään suuntaan on jo tapahtunut.

Muotisuunnittelija Paola Suhonen on asunut vuosia Yhdysvalloissa. Rapakon toisella puolella vietetyt vuodet ovat opettaneet maailmallakin menestyneelle arvostetulle suomalaissuunnittelijalle yllättävän paljon hänen kotimaastaan.

Pisteet funktionaaliselle pukeutumiselle

Suomalaisia on haukuttu usein tyylittömiksi. Puhe siitä, että Suomessa pukeudutaan lähinnä tuulipukuihin ei Suhosen näkemyksen mukaan pidä paikkaansa.

– Suomi on tänä päivänä mielestäni hyvin kansainvälinen maa. Me emme ole mitään tuulipukukansaa enää todellakaan, Suhonen kertoo.

Muotisuunnittelija muistuttaa, että olosuhteiden asettamien vaatimusten mukaisesti pukeutuminen ei tarkoita tyylittömyyttä. Korkokengät eivät sovi loskasäälle ja pakkasella on puettava ylle erityisen lämmin takki. Näin olisikin syytä toimia joka puolella maailmaa.

– Yhtä lailla jenkitkin ovat tuulipukukansaa sanan tässä merkityksessä, Suhonen toteaa.

Erot suomalaisten ja amerikkalaisten tyyleissä heijastuvat paljon niinkin käytännöllisestä seikasta kuin siitä, millaiset sääolosuhteet missäkin vallitsee. Suhonen muistuttaa, että amerikkalaisten tyyliä ei voikaan linjata yksioikoisesti, sillä sääolosuhteet vaihtelevat niin voimakkaasti valtavan maan sisällä.

– Losilaisten tyylissä näkyy tietysti ikuinen aurinko ja sellainen tietynlainen hippifiilis, joka on jäänyt elämään sieltä 1960-luvun lopulta, Suhonen kertoo.

– New Yorkissa on valloillaan aavistuksen verran enemmän urban chic -tyyli, Suhonen jatkaa.

Mekot käyvät kaupaksi ympäri maailmaa

Mitä Ivana Helsingin tarjontaan tulee, käyvät eritoten mekot kaupaksi niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Kansallisuus ei siten katso sitä, millaiset vaatekappaleet tekevät kauppansa, sillä Ivana Helsingin valttikortteja ovatkin juuri monipuoliset mekkomallistot. Vuonna 1998 perustetun Ivana Helsingin alkutaipale menestyneeksi muotitaloksi leningit etunenässä oli vaikea lähinnä siksi, että naiset viihtyivät ympäri maailmaa tuolloin vielä farkuissa.

– Silloin kun aloittelimme tuntui siltä, että kaikki pitivät farkkuja ja yläosia oli pakko olla sen takia, että ihmiset eivät yksinkertaisesti käyttäneet leninkejä, Suhonen kertoo.

Vähitellen naiset ovat kuitenkin ryhtyneet pukeutumaan rohkeammin myös mekkoihin. Mekkoihmiseksi itsekin luonnollisesti lukeutuva Suhonen on mielissään muutoksesta.

– Tämän päivän tietynlainen naisellinen ja boheemi pukeutumistyyli on onneksi tullut jäädäkseen, Suhonen huokaa.

Amerikka jättää jälkensä suomalaiseen

Vuosia Yhdysvalloissa asunut Suhonen pitää rikkautena sitä, että tietynlainen haikeus omaa kotimaata kohtaan on ruokkinut entisestään hänen kykyään ammentaa inspiraatiota nostalgiasta. Etenkin viimeisimmissä mallistoissaan Suhonen näkee vahvasti sen, ettei hän ole asunut kotimaassaan.

– Suomalaisuus on tuntunut jotenkin vielä paljon kultaisemmalta viime vuosina ja se johtuu osin tietynlaisesta kaipuusta ja ikävästä, Suhonen kertoo.

– Sekin on kääntöpuoli sille, että asuu muualla, ettei sieltä saa pelkästään inspiraatiota, vaan tietyt tunteet myös samalla vahvistuvat, kun niitä katsoo etäisyyden päästä, Suhonen kuvailee.

Vastikään elokuvataiteen maisteriksi valmistunut Suhonen on päättänyt muuttaa pysyvästi takaisin Suomeen. Henkinen päätös jättää tutut seudut maailman toisella puolen toistaiseksi taakse on niin ikään inspiroinut suunnittelijaa: kaipuu takaisin tuo mieleen paljon lämpimiä muistoja auringossa vietetyistä vuosista.

– Uusimmassa mallistossamme seikkailee selkeästi sellainen 60-luvun hippityttö halateissaan ja pikkumekoissaan, Suhonen hymyilee salaperäisesti.


Ivana Helsinki 15 – Matkalla kotiin -näyttelyssä Designmuseossa (1.2.-7.4.2013) nähdään yhdellä kertaa 15 vuoden aikana esitellyt Ivana Helsingin 30 mallistoa.


Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja