Susikeskustelu käy jälleen kuumana – kansanedustajan mukaan "hurtat" aiheuttavat ongelmia: "Pitää säätää laki, että pihaan tulevat saa lopettaa heti"

10:16
Video: Kuuntele koko Uutisaamun vilkas keskustelu susista.

Susikeskustelu roihahti jälleen, kun MTV kertoi eilen tapauksesta, jossa susilauma oli tappanut koiran. Samalla koiran omistaja oli ampunut yhden susista.

Tällä hetkellä tapauksessa tutkitaan törkeän metsästysrikoksen mahdollisuutta. 

Uutisaamussa vierailleen keskustan kansanedustajan ja ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Hannu Hoskosen mukaan sudet ovat maaseudulla todellinen ongelma.

– Susi aiheuttaa liikaa ongelmia, kun maaseudun ihmiset ovat joutuneet tilanteeseen, jossa heidän oma pihamaakaan ei ole enää turvallista aluetta. Siellä pyörii kaikennäköisiä hurttia, karja on vaarassa ja metsästäjät pelkäävät koiriensa puolesta.

– Hurjinta on maaseudun lapset koulutiellä. Kyllä on aika julmaa kuunnella, kun perheen äiti soittaa itkuisena aamulla, kun meidän poikamme meni aamulla kouluun ja niitä hurttia oli siinä meidän karjan kimpussa ja pikkupoika kävelee vierestä kouluun odottamaan taksia tien varteen, Hoskonen kuvailee.

"Susipelko on viime vuosina lisääntynyt"

Luonnonsuojeluliiton suurpetotutkijan Riku Lumiaron mukaan Hoskonen kuvaa hyvin, mistä asiassa on hänen mielestään kyse.

– Susipelko on viime vuosina lisääntynyt. Se laski pitkään 2000-luvulla, mutta susivahingot eivät sinällään ole kasvaneet. Koiravahingot ovat 30–50 koiraa vuosittain eikä se ole muuttunut mihinkään, Lumiaro kertoo.

Hoskosen mukaan ongelmana eivät ole oikeat sudet vaan koirien ja susien sekoitus, jota hän kutsuu hurtiksi.

– Pihassa pyörivistä susista suurin osa on selvästi vieraslajeja. Oikea susi ei pihaan tule, mutta nämä hurtat ovat tottuneet ihmisiin, Hoskonen kertoo.

Tutkija oli asiasta eri linjalla.

– Meillä on kolme todistettua tapausta, jossa uroskoira on lisääntynyt naarassuden kanssa, mutta mitään koirasusiongelmaa meillä ei ole. Niin kuin Hoskonen totesi, niiden luontoon päästäminen on laissa kielletty. Meidän sutemme ovat ihan susia.

"Suomeen pitää säätää laki, että pihaan tulevat saa lopettaa heti"

Hoskonen oli edelleen sitä mieltä, että risteytyksiä on tapahtunut.

– Meillä sudet ovat yhteydessä Venäjän Karjalaan ja siellä on paljon susia myös. Meillä on puhdasrotuinen susi. Jos mennään Ruotsiin, siellä on sisäsiittoinen susikanta, joka kärsii siitä, että ne pariutuvat siskoksien ja veljien kanssa, Lumiaro perusteli.

Hoskonen vetosi 30 vuoden kokemukseen metsästäjänä.

– Suomeen pitää säätää laki, että pihaan tulevat saa lopettaa heti. Poliisi tutkikoot, mitä ne ovat, mutta pihaan susi ei saa tulla. Kellertävät ja punertavat hurtat siellä pyörivät. Metsämiehen kokemuksella tunnistan oikean suden, Hoskonen vannoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja