Espoolainen Natasha palasi kotiin, kun pihalla pyöri poliisi etsimässä suden jälkiä – "Totta kai tuli sellainen pelko"

Reetta bongasi vaeltavan suden koulumatkallaan 0:30
Reetta bongasi valtavan suden. Arkistovideo.

Espoossa liikkui susi perjantaina. Havaintoja tehtiin useissa Espoon kaupunginosissa, kuten Oittaalla, Nuuksiossa, Kilossa ja Kauniaisissa.

Poliisi vahvisti Ilta-Sanomille, että kyseessä oli susi.

Natasha Nordström-Huotari tuli tyttärensä kanssa kotiin laitattamasta vanhojentanssikampausta Espoon Kavallinmäessä, kun heidän pihapiirissään pyöri poliisi. Sokkeloinen piha eksyttää monia, joten Nordström-Huotari kävi kysymässä, voisiko auttaa jotenkin.

Poliisi sanoi etsivänsä jälkiä.

– Sanoin, että apua, onko täällä ollut murtovarkaita! Sitten poliisi kysyi, että olenko sattumalta nähnyt suurehkoa koiraeläintä. Sanoin että en, meillä on vain pieni koira, Nordström-Huotari kertoo.

Iso koira vai susi?

Nordström-Huotarilla välähti mielessä, että voisiko koiraeläin tarkoittaa sutta. 

– Mutta sitten ajattelin, että nykyään kuulee paljon tarinoita siitä, kuinka isot koirat ovat hyökänneet kimppuun ja raadelleet. Että ehkä isokokoinen koira on kadonnut, Nordström-Huotari kertoo ensireaktiostaan.

Kun hän hieman myöhemmin meni takapihalle, naapuri kertoi vaimonsa nähneen suden.

Nordström-Huotari kehotti naapuria soittamaan poliisille, joka oli juuri käynyt etsimässä jälkiä.

Laittoivat kuvan Facebookiin

Hänen miehensä keskusteli poliisin kanssa ja otti kuvan jäljestä.

Koska kyseessä on urbaani asuinalue, Nordström-Huotari jakoi kuvan paikallisissa Facebook-ryhmissä tiedottaakseen muille.

He päättivät varmuuden vuoksi hakea lapsen koulusta, ettei tämän tarvinnut liikkua bussilla.

Nordström-Huotari toivoo suden löytäneen takaisin Nuuksion metsiin. Illalla koiraa ulkoiluttaessa ja lasta vanhojentansseista hakiessa susihavainto mietitytti vielä.

– Ei tässä nyt ole mitään varsinaista paniikkia, mutta toivottavasti pysyisivät siellä metsässä.

Huoli heräsi

– Meilläkin on pieni koira ja oma pieni piha, missä koira voi itsekseen olla. Totta kai tuli sellainen pelko, että jos on pieniä kissoja ja koiria tai lapsia. Eihän se nyt varmaankaan ihmisen kimppuun kävisi, mutta tuollaisen pienen eläimen saattaisi raadella.

Ovatko espoolaiset nyt huolissaan susista?

– No ei täällä nyt varmaan aleta ainakaan mitään aseita tai muita pitämään! Pitää vain olla varuillaan, jos tulee tällaisia havaintoja, niin on hyvä että ihmiset tietävät niistä, Nordström-Huotari sanoo.

Nuoret yksilöt liikkuvat keväällä

Espoo-Kauniaisten riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan Fredrik Eklundhin mukaan Espoossa nähty susi ei ole uusi ilmiö. Havainnot voivat yleistyä.

– Se kuuluu susien vuosikiertoon, nuoret yksilöt liikkuvat tähän aikaan. Se on ihan normaalia.

Sudet urbanisoituvat

– Tällä susipolitiikalla saamme tottua tähän, että näin tulee olemaan, Eklundh sanoo Espoon tilanteesta.

– Se on poliittinen päätös, ja sen mukaan mennään. Siinä periaatteessa susikonfliktit tulevat lisääntymään. Kun sudet lisääntyvät, niin kohtaamisia tulee olemaan enemmän. Kaikki riista, myöskin sudet, urbanisoituu, ja näitä kohtaamisia tulee olemaan enemmän ja enemmän.

Luonnonvarakeskuksen raportin mukaan maaliskuussa 2018 Uudellamaalla oli kaksi susireviiriä, joissa yksilöitä on havaittu alle kymmenen. Kanta-arvio annetaan maaliskuussa, koska silloin on eniten aineistoa arvion tekemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat