Susi söi 4-vuotiasta Jalo-koiraa elävältä, metsästäjä ampui nälkäistä susilaumaa kohti – tapauksessa törkeää metsästysrikosta tutkiva viranomainen: "Ne tekee pahaa jälkeä hyvin nopeasti"

3:20
Video ei herkimmille: Susi raateli 4-vuotiaan Jalo-koiran hengiltä Kuhmossa.

Poliisi tiedotti viikonloppuna lauantaina Kuhmossa tapahtuneesta tilanteesta, jossa metsästäjä oli ampunut metsästysaseella 6–8 suden laumaa kohti. 

Metsästäjä kertoi havainneensa, että lauma oli hyökännyt metsästyskoiran kimppuun. Tämän jälkeen hän oli ampunut ilmaan yhden varoituslaukauksen. Kun laukaus ei tuottanut tulosta, ampui hän kohti susilaumaa. 

Yksi susista sai luodista osuman ja kuoli. Eläinten raatelemaksi joutunut jämtlanninpystykorva kuoli vammoihinsa. 

"Jäljellä vain pää ja jalat"

MTV Uutiset tavoitti 4-vuotiaan Jalo-koiran omistajan Minttu Hapon. Happo oli passissa 800 metrin päässä, kun Aatu Kähkönen ampui luodin sutta kohden. 

– Aatulla oli ollut etäisyyttä vajaa kilometri Jaloon, kun hän lähti kohti koiraa. Paikalla katsoi tutkasta, että tässä pitäisi olla koira, mutta ei näkynyt. Aatu jatkoi matkaa ja havaitsi yhtäkkiä parin kymmenen metrin päässä suden. Samalla kuului örähdys, ihan kuin susi olisi murahtanut, Happo kertoo. 

Happo kertoo Kähkösen lähestyneen pulaan joutunutta koiraansa näköetäisyydelle asti ja ampuneensa tällöin varoituslaukauksen.

Hänen havaitsemansa sudet olivat kuitenkin jatkaneet koiran syömistä laukauksesta huolimatta. Kun Kähkönen ampui yhden susista, lähtivät muut sudet vihdoin eri suuntiin.

Kun metsästäjä käveli tapahtumapaikalle, oli näky lohduton. 

– Aatu oli edennyt 10 metriä eteenpäin ja todennut, että eihän tässä enää mitään tehtävissä ole. Jäljellä vain pää ja jalat. Kun sain puhelun tapahtuneesta, se oli totaalinen shokki. Tuntui, että sydän tipahtaa pois paikaltaan. 

Minttu Happo ja Aatu Kähkönen omistavat kaksi muuta metsästyskoiraa. Happo kertoo, että muut koirat reagoivat heti siihen, että yksi koirakavereista on poissa.

– Molemmat koirat juoksivat taloa ympäri, kun ei mistään meinannut Jaloa löytyä. Koirat oli auton peräkontissa kuljetettavana myöhemmin ja kyllä ne tilanteen varmasti tiedostivat, kun Jaloa jouduttiin peräkontissa kuolleena kuljettamaan. 

Minttu Happo kertoo MTV Uutisten haastattelussa olevansa huolestunut Kuhmon susitilanteesta.

Hänen omien sanojensa mukaan tilanne on johtamassa siihen, että metsästäjät eivät uskalla laskea koiriaan enää vapaaksi metsälle. 

– Kun tilanne on tämä, ei kukaan uskalla tulla metsästämään. Minä en susivihaa tunne, mutta, kun susi ei pelkää, niin tilanne on tämä, Happo kertoo. 

"Kuvan perusteella näytti, että kyllä siinä susi on käynyt"

Kuollut susi toimitettiin Ruokaviraston tutkittavaksi. Susi on rauhoitettu eläin Suomessa ja metsästäjän toimia tutkitaan tällä hetkellä törkeänä metsästysrikoksena.

Poliisi siirsi tutkinnan rajavartioston käsiteltäväksi. 

Rajavartioston tutkinnanjohtaja yliluutnantti Antti Salo kertoo, että tapauksessa selvitetään tällä hetkellä sitä, oliko kyseessä niin sanottu pakkotila. 

– Tässä tilanteessa on oletettavasti ollut kyseessä pakkotila. Meidän on selvitettävä  ja punnittava, onko se pakkotila ollut todellinen, Salo kertoo. 

Salo kertoo, että metsästäjällä on oikeus oman omaisuutensa turvaamiseen. Tässä tapauksessa oma metsästyskoira on metsästäjän omaisuutta. 

– Omaa metsästyskoiraa saa suojata tarvittavin keinoin. Susi saalistaa syödäkseen ja tekee pahaa jälkeä hyvin nopeasti. Kuvan perusteella Länäytti siltä, että kyllä siinä on susi käynyt.  

Tutkinnanjohtajan mukaan tapaus jatkuu seuraavaksi rikoksesta epäillyn ja todistajien kuulusteluilla. 

Katso kuvat Jalo-koirasta yläpuolelta löytyvästä MTV Uutiset Liven lähetyksestä.

Korjattu juttua 14.10.2020 kello 10.25: Kuollut susi toimitettiin Ruokaviraston, ei Luonnonvarakeskuksen tutkittavaksi

Korjaus 14.10.2020 klo 8.30: Metsästäjän kuvausta tapahtumien kulusta tarkennettu ja korjattu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja