Susijengin Petteri Koposen pelaaminen epävarmaa Venäjä-ottelussa – Henrik Dettmann käärmeissään Euroliigan "monopoliasemasta"

Dettmann: Ottaisimme Venäjä-ottelusta mieluusti kolme pistettä 4:52

Susijengi lähtee MM-karsintaotteluihin ristiriitaisissa tunnelmissa. Suomalaispelaajat ovat esiintyneet lupaavasti sekä Euroopan että Suomen kentillä, mutta samalla Euroliigan ylivalta nostattaa kysymysmerkkejä. Bayern Münchenin Petteri Koposen pelaaminen Venäjää vastaan on enemmän kuin epävarmaa. 

Susijengin kohtaa Venäjän perjantaina 30. marraskuuta kotiareenalla ja Bosnia-Hertsegovinan seuraavana maanantaina vieraissa. Suomen huipputakamies Petteri Koponen pelaa vielä torstaina Euroliigan ottelun Tel Aviv Maccabia vastaan. 

Aikataulullisesti Koponen ehtisi illan peliin Espoon Metro Areenalle aamulennolla, mikä sinänsä olisi sekin kaukana urheilullisesta ihanteesta. Vielä suurempi kysymysmerkki on se, päästääkö Bayern Müchen pelaajansa Suomen maajoukkueen käyttöön. 

Euroliiga on oma itsenäinen sarjansa, joka on suhtautunut hyvin väljästi kansainvälisen koripalloliiton FIBAn ohjeistuksiin. 

Päävalmentaja Henrik Dettmannin ilmeet ja eleet kertovat, että aihe on hänen tunneskaalassaan hyvin kärkipäässä. Hän antaa synninpäästön FIBA:lle, mutta käytäntö on osoittanut turhan epäselväksi. 

– Keskustelin asiasta Bayernin kanssa. He sanoivat, ettei Euroliigalta ole tullut vielä tarkkaa ohjeistusta, Dettmann sanoi Metro Areenalla järjestetyssä Susijengin tiedotustilaisuudessa. 

– Sellainen tieto on, että jos joku Münchenin pelaaja pelaa perjantaina, Petterikin voi pelata.  

Dettmannin mukaan Euroliigan johto on rakennettu niin vahvaksi, että johto pystyy määrittelemään tarkasti ehdot. Sen sijaan Eurocupissa pelaavat pelaajat pääsevät mukaan MM-karsintoihin. 

– Monopolissa kannattaa tehdä niin kuin monopolin omistaja haluaa. 

Mikä on varasuunnitelma, jos Koponen ei pääse peliin?

– Sitten otetaan seuraava pelaaja penkiltä. Niin se homma toimii koripallossa. Petteri on meille tärkeä pelaaja, mutta pitää elää tosiaisioiden kanssa. 

"NBA:nkin pitäisi olla mukana"

Dettmann on vahvasti sitä mieltä, että NBA-pelaajienkin pitäisi olla mukana MM-kisatapahtumissa. 

– Jos parhaat ovat mukana, silloin voidaan puhua maaotteluista, Dettmann paaluttaa. 

Dettmann huomauttaa, että Euroopan sananvalta on laajalle levinneessä lajissa hyvin pienet – painopiste on entistä enemmän USA:n ja Aasian suunnassa. NBA on oma kuplansa, joka ei hirveästi vilkuile muualle. 

– Eurooppa on auringonlaskun manner monellakin tavalla. Olisi viisainta muokata pelijärjestelmiä, jotka hyödyttäisivät kaupallisesti kaikkia toimijoita. 

Venäjällä samat murheet

Venäjä on Suomen päävastustaja, ja perjantain kotipelistä tullut voitto helpottaisi rutkasti Suomen tietä historian toisiin MM-kisoihin. 

– Kaikki karsintapelit ovat kuitenkin samanarvoisia, kolme pinnaa tulee voitosta, Dettmann väistää turhat paineet. 

Venäjällä on samat ongelmat kuin Suomella. Kaikkiaan 16 joukkueen ja yhdeksän eri maan Euroliigssa on kaksi venäläistä joukkuetta, TsSKA Moskova ja Himki BK. 

– Minulla on asioista jonkinlaista tietoa, mutta se voi muuttua viikossa. Tai se voi muuttua minuutissakin, Dettmann ironisoi. 

Tuukka Kotti: Venäjä-pelistä haussa iso päänahka 3:42

Lue myös:

    Uusimmat