Susi keskeytti retkellä olleen espoolaisen Monnan kahvitteluhetken: "Säikähdin niin paljon, etten uskaltanut hengittää"

0:58
Katso videolta, kuinka susi juoksenteli helsinkiläisen kerrostalon pihalla!

Espoolainen Monna uskoo tehneensä susihavainnon Espoon Järvenperässä. Paikallisen riistanhoitoyhdistyksen mukaan susia havaitaan satunnaisina ohikulkijoina pääkaupunkiseudulla.

Monna istui perjantai-iltana yhdeksän aikaan retkikahvilla vakiopaikassaan Espoon Järvenperän Haapaniemen metsikössä.

– Minulla on siellä sellainen puunrunko, jonka päällä istun aina. Yleensä siellä näkyy vain peuroja, mutta nyt siellä meni susikin, Monna kertoo.

Hän arvioi että suden ja hänen välissään oli noin 40-50 metriä etäisyyttä.

– Säikähdin niin paljon, etten uskaltanut edes hengittää. Kädet vaan tärisivät. Missään nimessä en alkanut kuvaa ottaa. En olisi edes puhelinta saanut kaivettua taskusta.

Susi kulki lopulta vain Monnan ohi, eikä reagoinut tähän juuri lainkaan.

–  Se vain jolkotteli minun ohi. Ei se oikeastaan kiinnittänyt minuun mitään huomiota, hiukan kääntyi pää kun se ohitti minut oikealta puolelta ja jatkoi vasemmalle.

–  Kyllä sitten helpotti, kun huomasin että se meni vain ohi, mutta oli pakko vähän aikaa antaa pulssin tasaantua. En ihan heti uskaltanut lähteä liikkeelle siitä.

Monna kertoo nähneensä noin kahtakymmentä minuuttia aiemmin kolmen peuran kulkevan samaan suuntaan.

– Niiden perässä se varmaan oli kun sillä oli suunta niin selkeästi sama.

Monna on vakuuttunut siitä, ettei kyseessä ollut esimerkiksi karkuteillä ollut Husky.

– Kyllä se oli selkeä susi. 

Monna kirjoitti tapauksesta Facebookiin ja pian kommenttikenttään alkoi sadella muiltakin ilmoituksia havainnoista.

– Noin tunti minun tekemästäni havainnosta oli lenkkeilijä tehnyt susihavainnon Järvenperän (Träskändan) suunnalla myös. Ilmeisesti se oli sama yksilö, mutta ei sitä voi varmaksi sanoa. Hän kuvaili sitä sudeksi tai isohkoksi koiraksi.

Saman alueen asukkaat ovat kertoneet Monnalle myös, että heillä on hankaluuksia ulkoiluttaa koiriansa iltaisin metsässä, sillä koirat tuntuvat vaistoavan siellä jotakin.

– Heidän koiransa ovat reagoineet sekä iltalenkeillä että aamuisin ja omistajat eivät voi mennä metsään niiden kanssa. Omistajia pelottaa ja he karttavat metsää.

Susi on "satunnainen läpikulkija" pääkaupunkiseudulla

Espoon ja Kauniaisen alueen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Fredrik Ekludh kertoo, että pääkaupunkiseudulla havaitaan silloin tällöin yksittäisiä susia.

– Meillä ei ole susikantaa pääkaupunkiseudulla. Susi on täällä satunnainen läpikulkija, ne eivät asu täällä. Keväällä saadaan satunnaisia susihavaintoja. Osa niistä vahvistuu ja osa jää kysymysmerkeiksi.

Ekludh pitää mahdollisena sitä, että susi on saattanut olla peurojen perässä.

– Sudethan ovat petoeläimiä ja kyllä ne peurojakin jahtaavat. Ne syövät mitä vain sopivaksi saaliiksi saavat.

– Yleensä susi metsästää laumassa. Keväisin laumasta lähtevät pois ylivuotiset pennut, jotta lauman dynamiikka pysyy optimaalisena. Nuoret yksilöt sitten hakevat saalista itsekseen ja syövät mitä syövät, Ekludh selvittää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja