Surullinen luku: Tuhansia kotieläimiä hylätään luontoon, vaikka laki kieltää heitteillejätön – ”On ymmärrettävä, että eläin on yhtä lailla tunteva olento"

Suomessa hylätään vuosittain tuhansittain koiria ja kissoja sekä satoja muita lemmikkieläimiä. Lemmikkejä hylätään paljon etenkin lomien kynnyksellä ja lomakausien jälkeen.

Kesäkuukaudet ovatkin löytöeläintaloilla ja eläinsuojeluyhdistyksillä vuoden ruuhkaisinta aikaa.

– Tilanne on huolestuttav.a. Lemmikkiä hankittaessa tulisi valmistautua siihen, että sitä täytyy hoitaa lomalle lähdettäessäkin, sanoo Turun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Taru Säteri.

– Monesti meille tuleva kissa on tiineenä. Eli silloin yhden kissan sijasta on hylätty koko perheellinen kissoja, kertoo eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra Turun kaupungilta.

Laki tiukkana hylkäämisestä

Suomessa laki kieltää eläimen hylkäämisen. Eläinten heitteillejättöä on kuitenkin vaikea valvoa.

– Kyllä se totta kai on vaikeaa valvoa, kun koskaan ei tiedä, millä mielellä ihminen on jättämässä eläintä missäkin tilanteessa, avaa tilanteen problematiikkaa ylikomisario ja sektorinjohtaja Mika Peltola Lounais-Suomen poliisista.

– Eläinsuojelulaki lähtee siitä, että eläimen omistaja pitää sitä kuin perheenjäsentä antamalla sille kodin, turvan, lämmön ja ruoan. Eläimen omistaja on vastuussa siitä, että eläin saa turvallisen kodin, jatkaa Peltola.

Turun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Säteri toivoo ihmisiltä ennen kaikkea vastuullisuutta.

– On ymmärrettävä, että eläin on yhtä lailla tunteva olento. Perusasiat on pystyttävä myös eläimelle turvaamaan, selventää Säteri.

Asennemuutos näkyy hyvin hitaasti

Vaikka hylättyjen lemmikkieläinten määrä on lähtenyt pienoiseen laskuun asennemuutoksen ja erilaisten valistuskampanjoiden ansiosta, on apua tarvitsevien kissojen määrä kuitenkin kasvussa.

– Valistus pitäisi lähteä jo lapsista, että kissasta ja koirasta pitää huolehtia. Kun esimerkiksi kissanpennusta otetaan vastuu, niin se kestää kissan vanhuuteen asti. Se on helpostikin 20 vuotta, muistuttaa eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra.

Tällä hetkellä joka viides löytökissa päätyy lopetettavaksi. Lemmikkieläinten aseman parantamisessa riittääkin vielä paljon töitä.

– Kissojen asema on vielä niin kauan huono, kun niitä jaetaan ilmaiseksi. Kun kissalle saadaan oma rahallinen arvo, niin sen asema myös paranee. Kissalle pitäisikin suoda samanlainen asema lemmikkinä kuin koiralla, päättää Leyser-Kopra.

Lue myös:

    Uusimmat