Suru ottaa oman aikansa: 7 tapaa selvitä lemmikin kuolemasta

Lemmikki on monelle kuin perheenjäsen ja sen menettäminen voi olla vaikea paikka.

Rakkaan lemmikin menettäminen aiheuttaa suurta surua. Surua voi kuitenkin helpottaa muutamalla keinolla.

Usein surevaa neuvotaan pitämään itsensä kiireisenä tai häntä yritetään piristää. Nämä keinot voivat kuitenkin olla hyvin haitallisia: ne nimittäin vain pitkittävät suruprosessia.

Suru on kuitenkin luonnollista ja se ottaa oman aikansa. Sitä on siis turha väheksyä. Seuraavat keinot voivat auttaa surun käsittelyssä.

1. Puhu menetyksestä avoimesti

Oman lemmikin menetyksestä kannattaa puhua. Parasta olisi puhua jonkun kanssa, joka ymmärtää suruasi tai osaa siihen ainakin suhtautua.

2. Älä tunne syyllisyyttä

Lemmikki harvoin nukkuu pois – usein lemmikin viimeinen matka joudutaan päättämään eläinlääkärin vastaanotolla. Omistaja saattaa tuntea menetyksen tuoman surun mukana myös syyllisyyden tunteita. Tällöin kannattaisi kuitenkin ajatella, miten suurilta tuskilta on lemmikkinsä säästänyt.

3. Järjestä muistotilaisuus

Rakkaan lemmikin muistelu tuo monelle suurta lohtua. Ystävien ja perheenjäsenten kokoontuminen yhteen voi olla kaunis tapa hyvästellä lemmikki.

4. Lapset kokevat surun vahvasti

Perheen lapsille lemmikin menetys tuntuu myös pahalta. Lasten lohtua voi helpottaa esimerkiksi piirtämällä lemmikistä kuvia, muotoilemalla muovailumassasta lemmikin tassun muotoisen veistoksen tai päästämällä ilmapallon taivaalle lemmikin muistoksi.

5. Anna ajan tehdä tehtävänsä

Sureminen vaatii jokaiselta oman aikansa. Jokaisen suruun on myös eri lääke: toista helpottaa lemmikin muistaminen eri tavoin, toinen löytää lohtua ajanvietosta muiden eläinten kanssa.

6. Hyväksy kuolema

Jos lemmikkisi kuolemaan liittyen herää kysymyksiä, kannattaa ne selvittää eläinlääkärin kanssa. Näin kuoleman ja menetyksen yli on helpompi päästä.

7. Löydä oma tapasi kunnioittaa muistoa

Esimerkiksi kodittomille lemmikeille tehty lahjoitus tai puun istuttaminen pihalle lemmikin suosikkipaikalle ovat hyviä keinoja kunnioittaa lemmikin muistoa.

Lähde: Care2

Lue myös:

    Uusimmat