Surmasi äitinsä ja baarissa tapaamansa naisen: Raahen kaksoismurhasta tuomittu hiv-sairas mies on syyntakeeton – veriteot johtuivat mielisairauteen liittyneistä harhoista

0:35
Video: Murha-ase löydettiin järven pohjasta.

Raahessa kaksi naista puukottanut mies on tuomittu muun muassa kahdesta syyntakeettomana tehdystä murhasta, selviää Oulun käräjäoikeuden tuomiosta.

Oikeus totesi jo aiemmin, että mies riisti äidiltään ja 25-vuotiaalta naiselta hengen teräaseella vuonna 2017. Murhan tunnusmerkistö täyttyi, vaikka mies oli syyntakeeton. Teot olivat oikeuden mukaan erityisen raakoja, ja oikeus piti niitä törkeinä.

Mies oli tunnustanut henkirikokset. Hän oli myös näyttänyt järven, johon oli heittänyt teräaseen. Lisäksi järvenpohjasta löytyi samanlainen muki, jollaisen mies kertoi sinne heittäneensä.

25-vuotias nainen oli miehelle entuudestaan tuntematon. Nainen löytyi kuolleena tontilta Raahen keskustasta ja äiti kotoaan.

Seurasi baarista ja löi teräaseella selkään

Teräasetta kantanut mies lähti yöaikaan seuraamaan naista baarista. Mies löi ulkona naista useita kertoja teräaseella selkään.

Mies oli syyttäjän mukaan jo pidempään suunnitellut jonkin väkivaltarikoksen toteuttamista niin, että kohteena olisi fyysisesti heikompi osapuoli ja nainen, syyttäjä kuvaili haastehakemuksessa. Syyttäjän mukaan miehen suhtautuminen naisiin oli vihamielistä ja halveksivaa ja teko oli harkittu.

Mies sen sijaan katsoi, että teot johtuivat hänen sairaudestaan.

Oikeus: Ei naisvihaa

Oikeuden mukaan esitetystä näytöstä, kuten miehen kirjoituksista tai todistajien kuulemisista, ei ilmennyt mitään sellaista, että mies olisi vihannut naisia, kuten syyttäjä katsoi. Oikeus totesi näytön viittaavan pikemminkin siihen, että mies ei ole ollut henkisesti tasapainossa. Syynä veriteoille oikeus piti miehen mielisairauteen liittyneitä harhoja.

Oikeus totesi, että naisia puukottaessaan mies kuitenkin oli tavoitellut sitä, että uhrit kuolevat ja tiennyt tappavansa nämä.

Lisäksi mies tuomittiin muun muassa kahdesta syyntakeettomana tehdystä raiskauksen yrityksestä sekä syyntakeettomana tehdystä tapon yrityksestä.

Suojaamatonta seksiä harrastanutta hiv-positiivista miestä syytettiin myös törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Syyte kuitenkin kaatui, sillä tartuntavaara oli oikeuden mukaan vähäinen.

MTV ei julkaise syyntakeettomana tuomitun nimeä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja