Mainos

Surkea ajokeli tiistain liikenteessä: Lunta jopa 20 senttiä – etelään ja länteen vettä ja jäisiä teitä

Ajokeli on huono tai jopa erittäin huono monena päivänä tällä viikolla. Jo tiistaiaamun liikenteessä ajokeliä huonontavat lumi- ja vesisateet. Tiet voivat olla paikoin erittäin liukkaita.

Sää on tehnyt täyskäännöksen viime viikon kovista pakkasista lauhaan säätyyppiin. Viikon mittaan Suomen yli kulkee useita sadealueita, jotka tuovat niin lunta kuin vettäkin.

Heti huomenna tiistaina voimakas ja laaja sadealue kulkee kovan tuulen kera Suomen yli itään. Ajokeli on aamusta alkaen huono. Sade alkaa lumena koko maassa, mutta muuttuu vedeksi etelässä ja lännessä.

– Pohjoisessa ja idässä sataa koko päivän lunta. Sade on ajoittain hyvin sakeaa, lunta voi kertyä paikoin jopa 20 senttimetriä. Ajokeli on siis idässä ja pohjoisessa huono aamusta alkaen lumipyryn vuoksi ja huononee päivän aikana, kun lunta tulee yhä lisää. Lännessä ja etelässä ajokeli on vähintään yhtä huono. Ensimmäiset sateet varhain tiistaiaamuna ovat lunta, mutta saderintama tuo mukanaan lämpimämpää ilmaa. Lämpötilat nousevat plussalle. Sateet muuttuvat vedeksi ja osa teistä liukkaiksi, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Varo jäisiä teitä ja jalankulkuväyliä

Vesisateet liukastuttavat teitä. Etenkin pienet tiet ja jalankulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita.

– Kun lumiselle pinnalle sataa vettä, tulee teistä liukkaita. Tiistaina sekä autoilijoiden että jalankulkijoiden kannattaa kulkea kieli keskellä suuta. Ajonopeudet kannattaa katsoa tilanteen mukaan ja pitää liikenteessä kunnon turvävälit. Päätieverkostolla suola puree, joten ne eivät varmaankaan ole niin jäässä, kuuraliukkautta voi kuitenkin olla paikoin. Pahimpia ovat kuitenkin pikkutiet ja jalankulkuväylät, jotka ovat nyt lumen peitossa, sanoo Miina Manninen.

Sateet muuttuvat vedeksi suunnilleen Kokkola–Lappeenranta-linjan eteläpuolella. Oulun korkeudelle asti ennustetaan räntää, ehkä hetken aikaa voi sataa jopa vettä.

– Tällä viikolla ajokeliä huonontaa ja liukkautta tekee myös se, että lämpötila sahaa etelässä nollan molemmin puolin. Päivisin on plussaa, öisin tienpinnat ehtivät käväistä pakkasella, toteaa Miina Manninen.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka, ajokelitiedot ja kelikamerat MTV:n sääsivustolla.


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja