Surffirannan tuhonneen ja lintuja tappaneen vuodon syyllisiä etsitään Kaliforniassa – aiheuttaja saattoi olla merivartioston alus

Kalifornian rannikolla tuhoisa öljyvuoto – MTV Uutiset Live tavoitti alueella asuvan suomalaisen:"Karsein asia mitä voi tapahtua" 1:44
Kalifornian rannikolla tuhoisa öljyvuoto – MTV Uutiset Live tavoitti alueella asuvan suomalaisen: "Karsein asia mitä voi tapahtua"

Yhdysvalloissa Kalifornian rannikolla suurta tuhoa aiheuttanut öljyputken rikkoutuminen saattoi johtua ankkurista, kertoo putken omistavan yhtiön toimitusjohtaja.

Viime viikon lopulla rikkoutuneesta öljyputkesta oli vuotanut Tyyneenmereen ja sen rannikolle ainakin puolisen miljoonaa litraa öljyä. Öljy on aiheuttanut kalojen ja merilintujen kuolemia.

Suuria määriä kuolleita kaloja ja lintuja on ajautunut surffikulttuurin keskuksena tunnetun Huntington Beachin kaupungin hiekkarannoille.

– On tavallaan irvokasta, että meidän surffivesi täyttyi siitä mustasta skeidasta, kertoi kaupungissa asuva suomalainen Karri Jääskeläinen MTV Uutisille eilen.

Vuotokohta on noin kahdeksan kilometrin päässä kaupungista. Kaupungin pormestari Kim Carr luonnehti tapahtunutta ympäristökatastrofiksi.

Öljyputken ja siihen yhdistetyn merellä olevan öljylautan omistavan Amplify Energy Corporationin toimitusjohtaja Martyn Willsher kertoi eilen, että vuoto saattaa johtua putkeen iskeytyneestä laivan ankkurista.

Yhdysvaltain rannikkovartioston kapteeri Rebecca Ore sanoi eilen medialle, että rannikkovartiosto tutkii, onko vuodon voinut aiheuttaa yksi sen aluksista, joita on liikkunut putken yläpuoella.

Alueella kymmeniä rahtilaivoja

Willsher vakuutti yhtiön tekevän läheistä yhteystyötä viranomaisten kanssa tuhojen minimoimiseksi. Osa putken vuodoista on saatu tukittua.

Viranomaiset ovat laskeneet 625 metriä öljypuomeja mereen vuodon rajaamiseksi. Yhdysvaltain rannikkovartioston mukaan merestä on saatu kerätty vajaat 12 000 litraa öljyä.

Kaupungin sataman edustalla on ollut kymmeniä rahtilaivoja odottamassa satamaan pääsyä.

Osa paikallisista asukkaista raportoi havainneensa raakaöljyn hajua jo torstaina ja perjantaina. Virallinen ilmoitus öljyvuodosta tuli viranomaisille lauantaina. 

Öljyputken omintavan Amplify Energy -yhtiön osake laski eilen New Yorkin pörsissä 44 prosenttia.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat