Öljyntorjunta Mauritiuksella ei ota onnistuakseen: Uhkana katastrofaalinen tilanne

Saarivaltiossa kysellään nyt, miksei hallitus ryhtynyt toimiin heti, kun alus kaksi viikkoa sitten ajoi karille.

Mauritiuksella oppositio vaatii ympäristö- ja kalastusministereiden eroa öljykatastrofin vuoksi. Karille ajaneesta rahtialuksesta on valunut öljyä saarivaltion suojelluille vesille.

Maassa vaaditaan nyt hallitukselta selitystä sille, miksei mahdollisiin vahinkoihin varauduttu aiemmin. Japanilaisomisteinen, Panaman lipun alla liikennöivä alus ajoi karille jo pari viikkoa sitten, ja sen kyydissä oli tonneittain polttoainetta. Alus osui riuttaan suojellulla alueella Pointe d'Esnyllä.

Siperian valtava öljyvuoto jatkaa vuotamistaan – öljyvahinkoasiantuntija Kirsten Jørgensen:"Seuraukset saattavat näkyä vielä vuosia" 8:41
Katso myös video: MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma kertoi kesäkuussa Siperiassa tapahtuneesta öljyvuodosta. 

Alusta operoi japanilainen Mitsui OSK Lines. Yhtiön mukaan rajoituspuomien asettaminen merelle ei ole onnistunut korkeiden aaltojen vuoksi, mutta osa öljystä on saatu maihin helikoptereiden avulla.Valtavat vahingot näkyvät ilmakuvista, joissa suuria alueita merta on muuttunut mustaksi. Suojeltu alue on erittäin tärkeä harvinaisille kasveille ja eläimille.

Mauritiukselle on julistettu ympäristöhätätila tapahtuneen vuoksi. Maa on hyvin riippuvainen merestä niin ruoan lähteenä kuin ekoturismikohteenakin. Nyt asiantuntijat pelkäävät, että jos alus rikkoutuu lisää, öljyn aiheuttamat vahingot voivat olla katastrofaaliset.

Poliisi aikoo nousta alukselle

Tänään poliisi valmistautui nousemaan karille ajaneelle alukselle. Tähän asti yritykset vakauttaa alus eivät ole onnistuneet.

Sadat vapaaehtoiset ovat kulkeneet rannikolla ja pyrkineet estämään öljyn leviämisen yhä laajemmalle. Jo nyt paksu lieju on kuitenkin levinnyt laguuneihin ja valkohiekkaisille rannoille aiheuttaen ennennäkemätöntä vahinkoa herkälle ekosysteemille.

Poliisi ilmoitti tänään etsintäluvasta, jonka turvin se aikoi tutkia aluksen ja ottaa haltuunsa muun muassa aluksen lokikirjan ja viestinvaihdon osana onnettomuuden tutkintaa. Poliisin mukaan aluksen intialainen kapteeni osallistuu myös etsintöihin.

Aluksen henkilöstö evakuoitiin turvallisesti silloin, kun alus ajoi karille.

Ranska on lähettänyt Mauritiukselle apua läheiseltä Reunionin saarelta. Apua pyysi Mauritiuksen pääministeri Pravind Jugnauth, jonka mukaan saarivaltion omat taidot ja resurssit eivät riitä tilanteen selvittämiseen. Jugnauth on kutsunut koolle myös kriisikomitean kokouksen.

Lue myös:

    Uusimmat