Mauritius julistanut hätätilan öljykatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta valunut öljylasti uhkaa saarivaltiolle tärkeitä merialueita

Siperian valtava öljyvuoto jatkaa vuotamistaan – öljyvahinkoasiantuntija Kirsten Jørgensen:"Seuraukset saattavat näkyä vielä vuosia" 8:41
Katso myös video: MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma kertoi kesäkuussa Siperiassa tapahtuneesta öljyvuodosta.

Ympäristöministeri kuvailee ympäröiviä alueita erittäin herkiksi. Greenpeacen mukaan tuhannet eliölajit ovat vaarassa.

Mauritiuksella on julistettu ympäristökatastrofin vuoksi hätätila, kun karille ajaneesta laivasta alkoi valua tonneittain öljyä mereen, kertovat muun muassa uutiskanava Sky News ja uutistoimisto AP.

Japanilaisomisteinen Panaman lipun alla liikennöivä alus ajoi karille jo pari viikkoa sitten. Hätätila julistettiin AP:n mukaan myöhään perjantaina, koska alus oli alkanut vuotaa öljyä mereen luonnoltaan erittäin herkkien alueiden lähettyvillä.

Mauritiuksen mukaan aluksella on ollut lähes 4 000 tonnia polttoainetta ja sen rungossa on halkeamia. Satelliittikuvat näyttävät tumman öljylautan leviävän Intian valtameren turkooseissa vesissä.

Maa on pyytänyt Ranskalta apua aluksen irrottamiseksi karilta, sillä pienellä saarivaltiolla ei ole tarvittavaa taitoa tai asiantuntijuutta karille ajaneiden laivojen irrottamiseen, kertoo Mauritiuksen pääministeri Pravind Jugnauth Sky Newsin mukaan.

Ranskaan kuuluva Reunionin saari on Mauritiuksen lähin naapuri. AP:n mukaan Ranskan ulkoministeriö kertoo Ranskan olevan Mauritiuksen "johtava ulkomainen sijoittaja" ja yksi sen merkittävimmistä kauppakumppaneista.

Ympäröivät merialueet ovat elintärkeitä pienelle saarivaltiolle

Jugnauthin mukaan huono sää on tehnyt toimiin ryhtymisen mahdottomaksi. Hän kertoo myös olevansa huolissaan siitä, mitä tapahtuu sunnuntaina, kun säätila huononee entisestään.

Pääministeri Jugnauth on kommentoinut asiaa muun muassa Twitterissä, jossa hän on julkaissut myös kuvan karille ajaneesta aluksesta.

Jos yllä oleva tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä

Kuvassa näkyy myös laivasta leviävä öljyvuoto. Laivojen kulkua tarkkailevat nettipalvelut kertovat irtolastialuksen olleen matkalla Kiinasta Brasiliaan.

Mauritiuksen ympäristöministeri Kavy Ramano kertoi Sky Newsin mukaan torstaina toimittajille, että aluksella toiminut pelastusryhmä oli evakuoitu alukselta sen jälkeen, kun rungon halkeamat huomattiin.

Ramano on sanonut, että maassa on ympäristökriisi. Hän on kuvaillut Blue Bay Marine Parkin ja muiden vuotavan aluksen lähellä olevien alueiden olevan "erittäin herkkiä".

Mauritius hyödyntää Sky Newsin mukaan saarta ympäröiviä elintärkeitä merialueita niin matkailuun kuin kalastukseen. Mauritius on AP:n mukaan riippuvainen turismista, ja noin 1,3 miljoonan asukkaan saarivaltio on kärsinyt pahasti koronaviruspandemian seurauksena.

"Huono sää ja jatkuva moukarointi" rikkoivat rungon

New York Timesin mukaan karille ajanut Wakashio on rakennettu vuonna 2007. Laiva ajoi karille Pointe d'Esnyn lähettyvillä 25. heinäkuuta.

Lehden mukaan aluksen miehistö on pelastettu ja viranomaiset ovat asentaneet aluksen ympärille aitaa. Mereen on laskettu lisäksi yli 400 öljypuomia vuodon rajoittamiseksi.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen edustaja Happy Khambule kertoo, että tuhannet eliölajit ovat vaarassa läheisillä laguuneilla, kertoo New York Times.

Aluksen omistavan Nagashiki Shippingin mukaan "huono sää ja jatkuva moukarointi" olivat rikkoneet aluksen rungon. Yhtiö lupasi tiedotteessa suojella meriympäristöä ja sanoi estävänsä lisäsaastumisen.

New York Timesin mukaan on kuitenkin epäselvää aikooko yhtiö maksaa siivousoperaation vai tarjota korvausta vahingoista. Yhtiön edustaja ei vastannut tuoreeltaan lehden kommenttipyyntöön.

Sky Newsin mukaan Mauritiuksella olisi kansallinen suunnitelma öljyvuotojen varalle, mutta saatavilla olevat varusteet ovat riittäviä vain alle kymmenen tonnin öljyvuotojen torjumiseen.

Suurten vuotojen sattuessa maa on kaavaillut pyytävänsä apua muilta alueen mailta tai öljyvuotoihin vastaavilta järjestöiltä.

Toimia mahdollisen öljyvuodon sattuessa käsitellään hallituksen ympäristösuunnitelmassa, joka on julkistettu lähes vuosikymmen sitten.


Lue myös:

    Uusimmat