Supo paljasti salaiset paperit: Hotellikortit hämmentävät – Mitä John F. Kennedyn murhaaja teki Helsingissä?

Suojelupoliisi myönsi Rikospaikan toimitukselle luvan tutustua Helsingin kautta 1959 Neuvostoliittoon loikanneen Lee Harvey Oswaldin edelleen salaisiin tietoihin.

Lee Harvey Oswald ampui Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn Dallasissa 54 vuotta sitten 22. marraskuuta 1963. Neljä vuotta aiemmin mies oli murhaa tutkineen Warrenin komission mukaan käynyt Helsingissä. Mitä hän teki 1959 kaupungissa?

Supon asiakirjojen salassapitoaika on 60 vuotta, joten Oswald paperit ovat salaisia vielä 6-7 vuotta. Kun Yhdysvalloissa äskettäin julkaistiin vanhaa salaista materiaalia, Rikospaikka-ohjelma teki suojelupoliisille tietopyynnön virallisissa selvityksissä ampujaksi todetun Lee Harvey Oswaldin kansiosta.

Etukäteen oli tiedossa, että suuria salaisuuksia niistä ei paljastuisi.

Suojelupoliisi suostui siihen, että Oswaldin hotellikortteja sai kuvata. Sen sijaan Oswaldin henkilökorttiin tai kahteen Supon etsivän kirjoittamaan raporttiin kuvauslupaa ei myönnetty.

Oudon nopealle siirtymiselle ei ole selitystä

19-vuotias Oswald saapui Helsinkiin myöhään illalla lauantaina 10. lokakuuta 1959. Hän oli saapunut samana päivänä Lontooseen.

Päivän ainoa suora lento Lontoosta Helsinkiin laskeutui 23.33. Oswald kirjautui hotelli Torniin matkustajakortin mukaan jo puolen yön aikaan. 

Nämä kellonajat herättivät tutkinnassa ja edelleen ihmetystä, sillä Oswald ei olisi millään voinut selvitä passintarkastuksesta, matkatavaroiden noudosta – niitä hänellä oli pakko olla, koska takana oli usean päivän merimatka Yhdysvalloista Eurooppaan – ja 20 kilometrin matkasta hotelliin niin nopeasti.

Selitystä tälle ei ole koskaan saatu. Lentojen matkustajalistoja ei enää 1963 ole tallella. Mahdollista on se, että Oswald oli lentänyt Lontoosta Helsinkiin jonkun muun kaupungin kautta kahdella lennolla. Tätä pohdiskeltiin supon toisessa raportissa, mutta selvyyttä asiaan ei ollut saatu.

Supon kortit

Hakiessaan passia Oswald oli ilmoittanut hakevansa opiskelemaan sekä sveitsiläiseen Albert Schweitzer -yliopistoon että Turun yliopistoon. Turusta ei tällaista hakemusta löytynyt.

Hotelli Tornissa Lee Harvey Oswald asui huoneessa 309, joka nykyisin on huone 308. Oswald kuitenkin jätti tuntemattomasta syystä Tornin 12. lokakuuta ja muutti Bulevardin Klaus Kurkeen.

Syytä tälle ei ole selvinnyt. Tornin hotellikortissa Oswald ilmoitti lähtevänsä Yhdysvaltoihin, mikä oli valhe.

Oswald oli saapuessaan myös ilmoittanut asuvansa Tornissa viisi päivää. Tiesikö hän jo saapuessaan, että saisi viisumin nopeasti?

Hotellikorttien nimikirjoitukset ovat hiukan erilaiset. Kuvassa oikealla olevassa Kurjen hotellikortissa nimikirjoitus on hieman suttuisempi kuin Tornin.

Kurjessa Oswald oli 15. lokakuuta saakka, jolloin hän lähti junalla Moskovaan. Hotellikorttiin on alun perin kirjattu Tukholma. Myöhemmin siihen on tehty eri käsialalla korjaus, että Oswald lähti Vainikkalan kautta Moskovaan.

Murhaa tutkineen Warrenin komission mukaan Oswald haki ilmeisesti Helsingistä viisumia Neuvostoliittoon heti maanantaina.

Keskiviikkona hän sai kuuden päivän turistiviisumin. Tämä lyhyt aika on vuosikymmenten mittaan ihmetyttänyt sillä tuohon aikaan amerikkalaisturisteilta kesti tavanomaisesti 1-2 viikkoa viisumin saamiseen.

Komissio: "Ei N-liiton agentti"

Warrenin komission arvion mukaan Neuvostoliiton Helsingin lähetystössä työskennellyt KGB-upseeri järjesti viisumin, joita hänellä oli oikeus myöntää ilman hyväksyntää Moskovasta.

Tällaiset yhteydet epäilyttivät Yhdysvalloissa. Komission mukaan mikään ei viitannut siihen, että presidentin murhaaja olisi ollut Neuvostoliiton agentti.

Murhan kiistäneeltä Oswaldilta asiaa ei päästy kysymään, koska yökerhon omistaja Jack Ruby ampui hänet pian Kennedyn murhan jälkeen.

Mitä Oswald teki muutamina päivinä lokakuisessa Helsingissä 1959? Vanhojen lehtien mukaan säät olivat mainiot, joten keskustan kävelyretkiin keli olisi ollut kohdallaan. Ravintolat mainostivat tansseja ja englanninkielisiä elokuvia oli. Tapasiko Oswald täällä jonkun?

Supon toinen raportti päätyi pohdiskelemaan Helsingin päiviä, mutta etsivä on kirjoittanut: "Muita keinoja Oswaldin liikkeiden kontrolloimiseksi ei ole."

Rikospaikka keskiviikkoisin kello 22.40.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja