Supersuositun TikTokin turvallisuusongelmat huolettavat, USA harkitsee sovelluksen kieltämistä – suomalainen tietoturvaguru: "Taustalla politiikka ja riidat Kiinan kanssa"

Suomessakin suursuosion kerännyt mobiilisovellus TikTok on ollut useaan otteeseen tapetilla siihen liittyvien tietoturvakysymysten vuoksi. Intiassa sovellus kiellettiin jo viikko sitten, ja Yhdysvallat harkitsee tekevänsä samoin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti asian tänään.

TikTokin tietoturvaa on kritisoitu muun muassa siitä, että se kerää käyttäjistään henkilökohtaisia tietoja ja luovuttaa niitä Kiinan viranomaisille. Sovelluksen omistava yritys, ByteDance, on kuitenkin kiistänyt väitteen.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, että myös muut sosiaalisen median sovellukset keräävät käyttäjistään samoja tietoja. Erona on vain se, että sovellus on kiinalaistaustainen, eikä amerikkalainen.

– Yhdysvaltalaisille on varmaan jonkinlainen järkytys, että sovelluskauppojen suosituin sovellus on kiinalainen. Sovelluksessa ei siis ole mitään erityisen vaarallista verrattuna muihin sosiaalisen median sovelluksiin, paitsi se, että sen omistaa Kiina, joka on totalitäärinen valtio.

Hyppönen arvioi, että kieltämisen harkinnan takana on ennemminkin maiden väliset poliittiset suhteet kuin itse tietoturva.

– Yhdysvalloissa on Trumpin aikakaudella ollut melko tiukka asenne manner-Kiinan maailmanvalloitusaikeita kohtaan.

Katso MTV Uutiset Livestä ylläolevalta videolta, mitä muita tietoturvariskejä suositussa TikTok -sovelluksessa on kuluttajan kannalta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja