Supermarketin vartijat ruoskivat tummaihoista teinipoikaa suklaan varastamisesta – tilanteesta levinnyt video järkyttää Brasiliassa

Videonauha, jolla tummaihoista nuorta ruoskitaan supermarketin vartijoiden toimesta, on järkyttänyt ihmisiä Brasiliassa, kertoo The Guardian

Videolla näkyy alaston teini-ikäinen poika, jolla on housut nilkoissaan. Poika nytkähtelee ja vaikertaa kivusta, kun häntä ruoskitaan sähkökaapelilla. 

– Aiotko tulla takaisin? kysyy yksi hyökkääjistä. 

Nuori ravistaa päätään. Hän ei pysty puhumaan, sillä hänen suussaan on suukapula. 

Kännykällä kuvattu videotallenne 17-vuotiaan pojan kohtelusta levisi nopeasti internetissä Brasiliassa. Ihmiset ovat reagoineet järkytyksellä, koska se muistuttaa monia Brasilialla vuosikausia jatkuneesta rasismista ja orjuudesta.

– Se on kuin tapaus vuosien takaa, sanoi rikostutkija Pedro Luis de Souza Guardianille. 

– Puolustuskyvytön, koditon musta mies. Yhteiskunnan uhri, sanoisin, de Souza jatkoi.

Rikostutkija kertoi olleensa erittäin järkyttynyt, kun toimittaja oli lähettänyt hänelle videon maanantaina. Hän aloitti tutkinnan, kuulusteli uhria, sekä tunnisti kaksi tapaukseen liittyvää vartijaa.

Pojan mukaan vartijat uhkailivat tappamisella

Poika oli kertonut vartijoiden pysäyttäneen hänet, koska he huomasivat hänen varastaneen suklaata Saõ Paulossa sijaitsevasta marketista.

– He sitoivat hänet ja ruoskivat häntä, kunnes hän lupasi olla tekemättä sitä uudelleen, de Souza kertoi. 

Nimettömänä pysyttelevä teini kertoi vartijoiden uhkailleen tappavansa hänet, jos hän kertoo tapauksesta jollekin. Hän sanoi tämän olleen kolmas kerta, kun samat vartijat pahoinpitelivät hänet varastamisen vuoksi.

Kyseinen supermarketti on antanut lausunnon, jonka mukaan vartijat eivät enää työskentele heidän palveluksessaan. Yritys kertoo järkyttyneensä tapauksesta ja ilmaisi tarjoavansa kaiken tarvittavan avun uhrille.

Henkirikosten uhreista yli 75 prosenttia tummaihoisia

Brasiliassa on syvät juuret rasismissa ja orjuudessa, ja yhä tummaihoisia kohdellaan esimerkiksi viranomaisten toimesta usein syrjivästi. Brasiliassa yli puolet väestöstä on tummaihoisia tai osittain tummaihoisia. 

Vuonna 2017 Brasilian yhteensä 65 000 henkirikoksen uhreista jopa 75,5 prosenttia oli tummaihoisia. Kymmenessä vuodessa tummaihoisten uhrien osuus on kasvanut yli 33 prosenttia. 

Guardianin mukaan tapaukset, joissa tummaihoisia ja useimmiten teini-ikäisiä varkaita sidotaan, kidutetaan ja jopa tapetaan, ovat yleisiä Brasiliassa. 

Tummaihoisten orjuutta vastustavan Black Slavery Truth Commission -järjestön brasilialaisen osaston puheenjohtaja ja asianajaja Humberto Adami sanoi, että tapaus ei ole yksittäinen, mutta se jäi nauhalle. 

Adamin mielestä se, että vartijat ylipäänsä kuvasivat ruoskinnan, kertoo etteivät he odottaneet jäävänsä kiinni. Se, miten video lähti alunperin leviämään, ei ole vielä tietoa.

– Brasilia on yhä maa, jossa on orjuudenaikainen ajatusmaailma, kolonialistinen valtio. Meidän täytyy keskustella kolonialismista Brasiliassa, vaati tummaihoinen kirjailija, filosofi ja tv-kasvo Djamila Ribeiro.

– Brasilia on todellisuudessa erittäin väkivaltainen maa tummaihoista väestöä kohtaan, hän jatkoi. 

Lue myös:

    Uusimmat