Nordean työntekijöiden syytetään vieneen asiakkaiden rahoja – oikeudenkäynnissä ihmeteltiin: "Mikä on saanut 27-vuotiaan, täysin rikkeettomän nuoren miehen osallistumaan tällaiseen?"

Maanantaina iltapäivällä Vaasan käräjäoikeudessa syyttäjä, asianomistaja Nordea ja syytetyt pankin asiakkaiden tilien anastajat puhuivat tapahtuneesta petosvyyhdistä hyvin eri sävyyn.

Syyttäjä löysi vankat perusteet törkeälle tietomurrolle ja törkeälle maksuvälinepetokselle, samoin Nordea.

– Kyllä tässä on erittäin harkittu ja huolella suunniteltu teko, jossa törkeän tietomurron tunnusmerkistö täyttyy jo sillä, että kirjaudutaan toisten tileille uusilla tunnuksilla, sanoi Nordean lakimies.

Nordea katsoo, että molemmat työntekijät ovat yhteistuumin toteuttaneet tilisiirrot ja koko petoksen. Syyttäjä näkee toisen työntekijän pääepäiltynä, toisen teot vähäisempinä ja kolmannen, ulkopuolisen osuuden edelleen vähäisempänä.

Pääepäillyn asianajaja lähtee siitä, että nuori, vastikään taloon tullut työntekijä ei ole voinut ideoida tapahtunutta petosvyyhtiä yksin.

– Voidaan kysyä, mikä on saanut 27-vuotiaan, täysin rikkeettomän nuoren miehen osallistumaan tällaiseen toimintaan?

Toisen työntekijän asianajaja puolestaan lähtee siitä, että nimenomaan nuorempi ja uudempi työntekijä on pääosassa tapahtumissa.

– Hän ei ole tiennyt, millaisia tilisiirtoja on aiottu tehdä, sanoo asianajaja.

Oikeudessa esitettiin runsaasti todistusmateriaalia, josta käy ilmi, että tekoa varten on hankittu apua tor-verkosta. Siellä on julkaistu ilmoitus, jossa haetaan rahanpesuun asiantuntijoita.

Rahanpesijälle on maksettu 30 000 euroa ja rahat on jätetty reppuun metallinkeräyspisteelle. Kaikkinensa tilitietojen ja henkilötietojen urkkimiseen, puhelintietojen vaihtamiseen ja petoksen onnistumiseen on käytetty paljon aikaa.

Oikeusjutun käsittely jatkuu huomenna kirjallisin todistein. Keskiviikkona puheenvuoron saavat epäillyt itse.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja