Mainos

SuPer: Suomella ei ole varaa päivähoidon muutoksiin

Suomella ei ole varaa hallituksen päivähoitoon suunnittelemiin muutoksiin, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin pääluottamusmies Teemu Hiilinen.

Hiilisen mukaan päivähoito-oikeuden rajaaminen ja ryhmäkokojen kasvattaminen lisäävät kuluja entisestään pitkällä aikavälillä.

– Hallitushan puhuu koko ajan, että meidän on tehtävä kipeitä ratkaisuja, koska me emme voi siirtää velkaa lapsille. Nythän me nimenomaan siirrämme velkaa lapsille. Siirrämme sellasta velkaa vielä, mitä ei pysty rahalla maksamaan. Eli meille tulee syrjäytyneitä huomattavasti enemmän niin kuin nähtiin viime laman aikaan. Oppiminen kärsii, koska varhaiskasvatus on kaikkein paras keino helpottaa opetuksen paineita koulussa. Minun mielestäni meillä ei todellakaan ole varaa näihin leikkauksiin, Hiilinen sanoo.

Hiilinen kertoi Huomenta Suomen haastattelussa kaavailtujen muutosten tekevän hallaa myös alan huokuttelevuudelle. 

– Tämä tulee todella raskaaksi työntekijöille. Olen huolissani siitä, että onko meillä kohta enää sellaista määrää lastenhoitajia ja lastentarhanopettajia, että me pystymme pyörittämään päiväkotejamme.

Hiilinen muisuttaa, että lastenhoitajan palkka on vain 2000 euroa kuussa.

– Ala ei enää houkuttele millään tavalla, palkat ovat pienet ja sieltäkin aiotaan vielä nipistää pois. Jos sairauslomaleikkaukset menevät läpi, niin se on vähintään 100 euroa per sairastaminen, mitä palkasta lähtee, ja arkipyhät vähentävät myös satasen, Hiilinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.