Hoitajien hätähuuto hallitukselle: Tämä ei käy! Emme jaksa!

Hallituksen eilinen kurjistuslista on suututtanut kansan syvät rivit. Sosiaalisessa mediassa hoitajat ovat tilittäneet tuntojaan ja postia on sadellut myös Suomen lähi- ja perushoitajaliittoon.

Superille tulleissa kirjoituksissa hoitajat vaativat liitoilta toimia hallituksen puututtua työehtoihin.

Hoitajien hätähuutoja

Hoitajat kertovat työskentelevänsä jo nyt voimiensa äärirajoilla ja samaan hengenvetoon he pelkäävät ettei jatkossa saada sijaisia.

"Nyt olisi liiton aika toimia. Säästöjä ei purematta niellä ja lomat ovat ihan ansaittuja tällä hoitajaminimillä ja välillä alle minimin."

"Pyhäkorvausten alennus ei töihin houkuta, joten mistä sijaiset sitten saadaan, kun kaikki vaihtavat alaa, ketkä siihen kykenevät. Odotukset ovat korkealla liiton suuntaan!"

Toisaalta hoitajat näkevät hallituksen toimien lomien lyhentämisestä lisäävän työttömyyttä entisestään.

"Lomien lyhentäminen ja työllisyyden parantaminen ei oikein sovi samaan yhtälöön. Jos työpaikalla esimerkiksi kahdeksalta työtekijältä otetaan kahdeksan päivää lomia pois,  niin silloin lomat lyhenevät yhteensä 64 päivää (ja lauantain ja sunnuntait). Tämän seurauksena lomittajalle tulee reilusti yli 2 kuukautta lyhyempi sopimus!"

Superille postia lähettäneet hoitajat näkevät myös sen, että pyhäkorvausten leikkaaminen pienentää entisestään ostovoimaa.

"Sunnuntaikorvausten leikkaus on suoraan pois kulutuksesta. Tarkoitushan olisi kuitenkin pitää yhteiskunnan pyörien pyörimässä?"
"Säästöt tarkoittavat meille hoitajille sitä, että jo ennestään pieni palkka alenee. Miksi pienipalkkaiset ja naisvaltaiset alat ovat maksumiehinä!"

Tuntoja kerrotaan somessa

Hoitajat tilittävät avoimesti tuntojaan Facebook-sivuillaan, jossa hallituksen päätöstä kauhistellaan isoon ääneen.

Marjut Åstrom kirjoittaa, että hoitajien ammatti on kutsumustyö – mutta kutsumus ei elätä.

"Sairaanhoitajan palkka on 2468 euroa kuussa. Tarkistin juuri. Miinus verot. Työ on kolmivuorotyötä vuoden ympäri. Työtä tehdään myös jouluna ja juhannuksena yötä päivää."

Åstrom toteaa ikäväkseen, että harvoin työstä saa edes kiitosta.

"Mainitsinko jo, että kiitosta kuulee harvoin, kiukkua, kiroilua, fyysistä ja henkistä uhkaamista sen sijaan päivittäin?"

Samoilla linjoilla on MTV Uutisten Facebook-sivuilla hoitajien tilannetta kommentoinut Riikka Pehkonen, joka kertoo väkivallan olevan arkipäivää ja jaksamisen olevan usein kortilla.

Olen itse lähihoitajana psykogeriatrisella osastolla, jossa saa joka päivä väistellä nyrkkejä, potkuja, raapimista ja solvaamista. Tällaista joutuu kohtaamaan jo muutenkin pienellä palkalla ja sitäkin lähetään nyt pienentämään. Saavat päättäjät tulla ottamaan pataan ihan vaikka heti, niin näkisivät mitä hoitajat joutuvat kestämään. Eli kyllä lakkovalmiutta on vaikka heti. Alkaa tämä "kutsumusammatti"-fiilis lähteä laskemaan kuin aasin häntä.

Iso osa palkasta lisiä 

Lastenklinikan anestesiahoitajana työskentelevä Katja Koivumäki kertoo, että hänelle jää kuukaudessa käteen noin 1800 e, josta iso osa muodostuu sunnuntai- ja ylityökorvauksista. Työpäivän pituus voi olla jopa 17 tuntia ilman taukoja, kun kyseessä on sydämensiirto.

"Jokainen osannee laskea, onko käteeni jäävä palkka oikeudenmukainen hallituksen päättämien leikkausten jälkeen? 

Elämme jo nyt nuukasti, asumme edullisesti vuokralla, en osta uusia vaatteita, en osta lihaa, en käy kampaajalla, en harrasta, en hanki kosmetiikkaa, isovanhemmat maksavat osan lasten harrastuksista ja vaatteista, emmekä matkustele. 

Mietin vain, että mistäköhän vielä voimme tinkiä tulevaisuudessa?"

Kätilön työvuorosta kirjoittava Marja Kukkala kertoo koskettavasti siitä, millaista arkitodellisuus on kätilön työtä tekevällä.

Kirjoitus on on keksitty hätähuuto hoitajien jaksamisen puolesta, jotta siinä ei rikota vaitiolovelvollisuutta.

Painan väsyneenä pääni tyynyyn ja alan nauttimaan katkonaisista unista, jotta jaksan taas seuraavan yön tehdä töitä.

Illalla vastaan ystäväni illanviettokutsuun, jälleen kerran taas saman vastauksen: "Valitettavasti olen töissä tuolloin."

Että arvoisa hallitus, vieläkö olette sitä mieltä että meiltä voidaan poistaa lisät ja vähentää lomia? Kuinka kauan meidän ajateltiin jaksavan?


Lue myös:

    Uusimmat