"Nyt ammutaan tykillä hyttystä" – Hoitajaliitto: Hallitus kyykyttää naisia, sairaita ja perheitä

Hallituksen eilen julkistamat työehtolain heikennykset kuumentavat tunteita niin kansalaisten kuin työntekijäjärjestöjenkin syvissä riveissä.

Tämä on täysin käsittämätön teko arvohallitukselta, eikä tässä ole jälkeäkään siitä, mitä arvopohjainen hallitus lupasi tehdä, jyrähtää Suomen lähi-ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

– Hallitus haluaa heikentää työehtolakia. Tämä on uskomatonta, sillä työntekijät ovat ainoat maksumiehet. Nyt löydettiin pienin yhteinen nimittäjä, työntekijä. Hallituksen säästötoimet tulevat myös syventämään työttömyyttä esimerkiksi sairauslomien karenssien johdosta.

Paavola on raivoissaan siitä, että työnantajille on annettu jo useina vuosina erilaisia helpotuksia ja nyt tarjottimella on vielä lisää. Leikkauslistalla ovat sairaslomat, ylityöt ja arkipyhät.

– Toivoisin, että hallitus tulisi toisiin ajatuksiin. Tämä ei ole se resepti, millä Suomi nostetaan suosta. Käytännössä hallituksen ratkaisu tarkoittaa sitä, että Suomessa siirrytään työnantajan sanelupolitiikkaan. Työntekijöiden tulot pienenevät, joten veroprosentti laskee, mikä pienentää kuntien verotuloja.

– Hallitus haluaa näin romuttaa vuosikymmeniä toimineen kolmikantaisen neuvottelujärjestelmän, jolla työelämää on kehitetty ja myös vastattu maltillisin palkankorotuksin valtion taloudellisiin vaikeuksiin. Hallituksen toimintapa vaarantaa myös yhteiskuntarauhan, latoo Paavola.

Naiset maksumieheksi

Paavolan mukaan hallitus ottaa naisilta otetaan sen, mitä miehiltä ei saatu.

– Ajatellaan vaikka tavallista perushoitajaa pääkaupunkiseudulla, jonka alkupalkka on 2040 euroa. Tavallisesti hoitaja tekee esimerkiksi neljä iltaa ja kaksi sunnuntaita, mistä tulee merkittävä palkan lisä. Karkeasti arvioiden hallituksen leikkaukset tietävät noin 5 prosentin palkanalennusta hoitajille.

– Arkipyhien palkattomuus tietää sitä, että perheet ovat yhdessä entistä vähemmän. Pienet lapset viedään päiväkotiin, koska ei ole palkallista lomaa. Tämä lisää kustannuksia kunnissa.

Paavolan mukaan sairasloman ensimmäisen päivän palkattomuus ja palkan pieneneminen seuraaviltakin päiviltä tietää sitä, että töihin tullaan jatkossa sairaana.

– Voiko yhteiskunta sanktioida siitä, että ihminen sairastuu ja vieläpä päättää, että sairaana et tarvitse rahaa. Superin selvitysten mukaan jo nyt ihmiset menevät töihin sairaana, koska tilalle on vaikea saada ketään.

Harmaa alue kasvaa palkattomien ylitöiden myötä

Paavola pelkää myös palkattomien ylitöiden ja epämääräisten työaikajärjestelyjen lisääntymistä.

– Meillä syntyy harmaata ylityötä sillä tavoin, että pyydetään jo vuoronsa tehnyttä hoitajaa jäämään ylitöihin, kun seuraavaan vuoroon tuleva hoitaja on sairastunut.

– Ylitöihin jäävä hoitaja suostuu, mutta toteaa, että minun on pakko levätä sitten ylihuominen ja pitää se vapaana eikä tulla töihin. Näin ylitöitä ei merkitä ja kierre on valmis, kuvailee nykytilannetta Paavola.

Paavola muistuttaa, että julkista ja yksityistä sektoria ei voida tasa-arvon nimissä kohdella eri tavoin, eikä julkista puolta voida laittaa maksamaan enemmän.

Hallitus ei edes yrittänyt kompromissia

Paavola väittää, että yhteiskuntasopimuksen loppulause oli jo ennalta kirjoitettu valmiiksi.

– Nyt hallitus vain kyykyttää työtekijöitä siten, että loppulauseeseen päästään. Olen kuullut yhteiskuntaneuvottelujen suljettujen ovien takana olevilta, että siellä ei oikeasti neuvoteltu muiden osapuolten kanssa. Siellä ei käyty todellisia sopimusneuvotteluja – ei neuvoteltu mistään kompromissista kuten tavallisesti.

 STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on kiteyttänyt Paavolan mukaan tilanteen hyvin: ”Suomalaiset julkiset hyvinvointipalvelut ovat naisten harteilla. Heidän työehtojensa heikentäminen merkitsee, että tasa-arvo on hallitukselle vain sanahelinää.”

Superin puheenjohtajan mielestä näin järeisiin toimiin vaadittaisiin todellinen katastrofi tai poikkeustila. 

– Nyt hallitus pakottaa muut osapuolet säästämään tuomatta itse mitään. Kukaan ei ole neuvonut hallitusta siinä, mitä laki sanoo tästä. Jos käytetään pakottavaa lainsäädäntöä, silloin pitäisi olla poikkeustila kuten maailman pankkien romahdus tai massiivinen luonnonkatastrofi kuten tsunami.

Paavolan mukaan pitkittynyt Suomen talouden jäätyminen ei yksin riitä eikä hyttystä voi ampua tykillä.

– Nyt tutkimme juridiikkaa. Tässähän kyseessä voi olla myös hallituksen erikoisesta strategiasta. Nyt pitää löytää punainen lanka eli se, mistä oikestaan on kyse. Kaikkien osapuolten pitää nyt järkeillä eikä pelata vain tunteilla. Järki voittaa rahan. 

– Raha on hyvä renki, mutta huono isäntä, muistuttaa Paavola.

Lue myös:

    Uusimmat