Suosittu tatuoija kähmi naisasiakkaita haarovälistä – uhrit uskalsivat puhua poliisille vasta median kerrottua miehen muista seksuaalirikoksista

Tampereella vaikuttanut tatuoija Toni Tapani Lapinlampi sai uuden tuomion tatuointitilanteessa tehdyistä seksuaalirikoksista. Tapaukset etenivät poliisille ja rikostutkintaan, kun uhrit uskalsivat kertoa kokemuksistaan sen jälkeen, kun media kertoi miehen syyllistyneen vastaaviin tekoihin ennenkin.

Rikokset tapahtuivat Tampereella vuosina 2014 ja 2015. Kummassakin tapauksessa tekotapa oli samankaltainen: mies oli tatuoinut naisasiakasta ja tatuoinnin teon yhteydessä kähminyt näitä rinnasta ja sukupuolielimistä.

Uhrit olivat tilanteessa avuttomassa tilassa jo käytännössä siksi, että tatuoiminen on kivulias kokemus, ja vastustelun seurauksena tatuoija voisi aiheuttaa iholle pysyvän, epätoivotun jäljen.

– [Uhri] oli maannut järkyttyneenä ajateltuaan, että jos hän sanoo jotakin, Lapinlampi voi pilata tatuoinnin tai aiheuttaa lisää kipua, tuomiossa kuvaillaan.

Mediajulkisuus auttoi puhumaan tapahtuneesta

Uhrit olivat luonnollisesti yllättyneet tapahtuneesta ja jopa kyseenalaistaneet kokemuksensa pohtien, olisiko kyseessä voinut olla jonkinlainen vahinko. 

Tuomiossa tatuoitsijaa luonnehdittiin suosituksi. Tuomiosta käy ilmi, että he olivat saaneet varmuuden asiasta luettuaan mediasta miehen saamasta seksuaalirikostuomiosta, joissa tekotapa oli hyvin samankaltainen.

– Hän oli helpottunut siitä, ettei ollut kuvitellut asiaa – muutkin olivat kokeneet samaa, tuomiossa kerrotaan toisen uhreista ajatelleen.

– [Naista] oli pelottanut, ettei häntä uskottaisi, jos hän olisi vienyt asian eteenpäin. Kun hän oli vuonna 2019 lukenut tuomiosta samanlaisia tapauksia koskien, ja koska asian eteenpäin vieneitä oli uskottu, hän oli ajatellut, että häntäkin uskottaisiin, toisen naisen osalta kerrottiin.

Ystävät tärkeinä todistajina

Oikeudessa päädyttiin pohtimaan, miten naisten tarinoiden uskottavuuteen vaikuttaa se, että miehen muista rikoksista on uutisoitu aiemmin. Oikeus ei nähnyt näillä motiivia kertoa sepitteellisiä kertomuksia, vaan uskoi näiden puhuvat totta.

Tärkeä todiste oli se, että toisistaan tietämättömät naiset olivat jo pian rikoksen jälkeen kertoneet kokemuksistaan ystävilleen, joita kuultiin oikeudessa todistajina.

– Mahdollisuus sille, että kaikki olisivat sattuneet jo aikanaan kertomaan kukin ystävilleen vastoin tapahtunutta samasta tatuoijasta samantapaisin tavoin kuin toisetkin asianomistajat olivat kertoneet omille ystävilleen, on ollut jo häviävän pieni, tuomiossa todettiin.

Useita raiskaussyytteitä hylättiin

Vuonna 1979 syntynyt Toni Tapani Lapinlampi tuomittiin kahdesta pakottamisesta seksuaaliseen tekoon kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomioon vaikutti alentavasti miehen aiemmin saama usean vuoden seksuaalirikostuomio vastaavista teoista, sillä kyseiset teot olisi voitu tuomiota osana samaista pitkää vankeusrangaistusta.

Häntä syytettiin lisäksi neljästä raiskauksesta ja kahdesta muusta pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, mutta näiden osalta syytteet kaatuivat.

Lue myös:

    Uusimmat