Suosikkisalaatti katoaa Hesburgerin valikoimista – McDonald'sillakaan ei enää tueta

Tonnikalatuotteet ovat vaivihkaa kadonneet suurimpien pikaruokaloiden valikoimista. Tonnikalan käytöstä on nyt luopumassa myös suomalainen hampurilaisketju Hesburger.

Tonnikalojen tehokalastuksen aiheuttamat ongelmat kalakannoille ja ekosysteemille ovat herättäneet monet suomalaisravintolatkin pohtimaan omia arvojaan. Viime vuosina erityisesti monissa sushiravintoloissa on luovuttu kokonaan uhanalaisen tonnikalan käytöstä.

Tonnikalatuotteet ovat kadonneet vaivihkaa myös monista pikaruokaravintoloista. Nyt myös hampurilaisravintola Hesburger on luopumassa takavuosien suosikkituotteesta, tonnikalasalaatista.

– Takana ovat tietysti eettiset syyt. Emme halua tukea tonnikalojen ylikalastusta ja delfiinikuolemia. Emme ole tästä vielä pahemmin uutisoineet, koska joissain ravintoloissa voi vielä olla tonnikalaa jäljellä. Varastot käytetään tietysti loppuun, Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti toteaa.

Tonnikalatuotteiden tilalla ravintolassa tarjoillaan jatkossa muita mereneläviä, kuten rapuja. Hesburgerin kalahampurilaisessa käytettävä kala on MSC-sertifioitua.

McDonald'sillakin ainoastaan MSC-sertifioitua kalaa

Pikaruokajätti McDonald'sin Suomen ravintoloiden valikoimissa tonnikalasalaattia on tarjoiltu viimeksi vuonna 2007. McDonald's Suomen laatupäällikkö Stina Rasimus-Saharin mukaan salaattivalikoimaa pyritään vaihtelemaan säännöllisin väliajoin ja samanaikaisesti listalla tarjotaan muutamaa eri vaihtoehtoa.

Tonnikalasalaatti tuskin kuitenkaan enää palaa McDonald'sin valikoimiin, sillä ketjun Euroopan ravintoloissa on vuodesta 2011 lähtien sitouduttu käyttämään ainoastaan MSC-serfifioitua kalaa.

– Siinä vaiheessa tulisi varmaan raja vastaan. Jos kalasalaattia tulee, niin pyrimme sääntöjemme mukaisesti löytämään siihen kestävällä ja ekologisella tavalla tuotettua MSC-sertifioitua kalaa. En tiedä, onko tällaista tonnikalaa olemassa, Rasimus-Sahari toteaa.

McDonald'sin globaaleihin tavoitteisiin kuuluu myös kestävään maatalouteen siirtyminen.

MSC (Marine Stewardship Council) on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio, joka ylläpitää sertifiointijärjestelmää kala- ja äyriäistuotteille. MSC-sertifikaatti pyrkii takaamaan sertifioitujen tuotteiden ekologisuuden asettamiensa ympäristönormien kautta.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja