Suomalaista olutta arvostetaan yhä enemmän muunakin kuin janojuomana.
Vaikka oluen myynti laski Suomessa Panimoliiton tuoreen raportin mukaan vuonna 2012, ei olutkulttuuri suinkaan ole kuolemassa. Päinvastoin suomalaiset ovat vasta löytämässä oluen monipuoliset mahdollisuudet keittiö- ja seurustelujuomana.
Kotimaisen lähi-, luomu- ja pientuotannon puolestapuhuja Markus Maulavirta ja Savonlinnalaisen Panimoravintola Huvilan ravintoloitsija sekä olutmestari Jussi Hukkanen uskovat suomalaisessa ruokakulttuurissa olevan vielä tilaa oluelle. Kaksikon tuoreessa Syötävän hyvä olutkeittokirja -teoksessa esitellään olut monikäyttöisenä juomana, jota voi hyödyntää sekä pöydässä että ruoanvalmistusmateriaalina keittiössä. Kirjasta löytyy yksinkertaisia ja herkullisia reseptejä aina oluessa muhitetuista raakamakkaroista oluttölkkibroileriin ja portterisuklaakakkuun.
– Oluestahan tiedetään ruoanvalmistus- ja ruokajuomana hirveän vähän, eikä näitä makuasioita ole mietitty aiemmin. Viinistä tiedetään paljon enemmän. Oluen ja viinin vertaaminen keskenään kannattaa kuitenkin unohtaa. Ne eivät taistele keskenään, vaan ne tukevat toisiaan, toteaa olutmestari Hukkanen.


