Suosikkijuoma valloittaa nyt keittiöt: "Oluessa on jotain, mitä viinistä puuttuu"

Suomalaista olutta arvostetaan yhä enemmän muunakin kuin janojuomana.

Vaikka oluen myynti laski Suomessa Panimoliiton tuoreen raportin mukaan vuonna 2012, ei olutkulttuuri suinkaan ole kuolemassa. Päinvastoin suomalaiset ovat vasta löytämässä oluen monipuoliset mahdollisuudet keittiö- ja seurustelujuomana.

Kotimaisen lähi-, luomu- ja pientuotannon puolestapuhuja Markus Maulavirta ja Savonlinnalaisen Panimoravintola Huvilan ravintoloitsija sekä olutmestari Jussi Hukkanen uskovat suomalaisessa ruokakulttuurissa olevan vielä tilaa oluelle. Kaksikon tuoreessa Syötävän hyvä olutkeittokirja -teoksessa esitellään olut monikäyttöisenä juomana, jota voi hyödyntää sekä pöydässä että ruoanvalmistusmateriaalina keittiössä. Kirjasta löytyy yksinkertaisia ja herkullisia reseptejä aina oluessa muhitetuista raakamakkaroista oluttölkkibroileriin ja portterisuklaakakkuun.

– Oluestahan tiedetään ruoanvalmistus- ja ruokajuomana hirveän vähän, eikä näitä makuasioita ole mietitty aiemmin. Viinistä tiedetään paljon enemmän. Oluen ja viinin vertaaminen keskenään kannattaa kuitenkin unohtaa. Ne eivät taistele keskenään, vaan ne tukevat toisiaan, toteaa olutmestari Hukkanen.

"Oluessa on jotain, mitä viinistä puuttuu"

Hukkasen mukaan vanhakantainen ajattelu siitä, ettei olutta ja viiniä saisi nautiskella samanaikaisesti ruokapöydässä kannattaa unohtaa. Sen sijaan kannattaa miettiä, millaisten ruokien kanssa olut voisi sopia viiniä paremmin.

– Oluessa on jotain, mitä viinistä puuttuu. Oluthan sisältää hiilidioksidia, mikä toimii ikään kuin suunpuhdistajana. Oluessa on myös katkeroaineita, ja katkerolla on suun makumuistia kiihottava vaikutus. Olut voi myös neutralisoida esimerkiksi chilin poltetta leivän tapaan. Oluella on siis tietyllä tavalla komppaava vaikutus esimerkiksi suolaisten, rasvaisten ja savustettujen ruokien kanssa.

Markus Maulavirta kehottaa ottamaan ruokajuomien kanssa rennosti, eikä tekemään asioista vaikeampia kuin ne ovat. Omia makutottumuksiaan kannattaa siis Maulavirran mukaan kuunnella.

– Esimerkiksi mämmille yritetään kuumeisesti etsiä aina sopivaa viiniä. Miksi sille pitäisi löytyä sopiva viini? Onko pakko löytää kaikelle aina se partneri? Oluen kanssa on vähän sama juttu. Jos mulla on nälkä ja tekee kaljaa mieli, niin se on periaatteessa ihan sama mitä siinä on edessä on tarjolla, näin karkeasti sanottuna, Maulavirta nauraa.

– Kaikkea saa ja pitää kokeilla. Jokaisen suu on se, joka maistaa, Hukkanen lisää.

Portterisuklaakakku à la Huvila

Olut sopii suolaisten ruokien lisäksi myös jälkiruokien raaka-aineeksi. Kokeile Panimoravintola Huvilan suussa sulavaa portterisuklaakakkua:

Kakkupohja:

200 g taloussuklaata
120 g voita
4 munankeltuaista
4 munanvalkuaista
175 g sokeria
170 g vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa

Täyte:
600 g kuivattua aprikoosia
1 1/4 l vettä

Kostutusliemi:
2 dl portteria
2 dl sokeria

Kuorrutus:
300 g tummaa suklaata
3 dl kuohukermaa

Liota aprikooseja yön yli

Sulata tumma suklaa vesihauteessa. Ole varovainen, ettei yhtään vettä joudu suklaan joukkoon, sillä muuten suklaa muuttuu paksuksi köntiksi. Kaada kulhoon sula voi ja lisää munankeltuaiset sekä vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Lisää sula suklaa ja sekoita.

Vaahdota valkuaiset, suola ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto varovasti suklaamassan sekaan. Lisää massaan lopuksi varovasti siivilöidyt vehnäjauhot. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 150 asteessa noin 30 minuuttia

Keitä aprikoosit pehmeiksi vedessä ja tasoita vielä sauvasekoittimella Keitä kostutusliemi kokoon, noin puoleen

Tee kuorrutus. Kuumenna kerma ja lisää rouhittu suklaa joukkoon. Jäähdytä. Vatkaa 1/3 mousseksi.

Halkaise kakku ja kostuta molemmat puolikkaat. Sivele väliin aprikoosihilloa ja suklaamoussea.Anna mehustua yhden vuorokauden ajan.

Voitele kakku kauttaaltaan aprikoosihillolla. Kaada loput kuorrutuksesta kakun päälle.

Resepti: Syötävän hyvä olutkeittokirja, Markus Maulavirta & Jussi Hukkanen, Readme.fi 2012. Lisätietoja kirjasta kustantajan sivuilla

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat