Suomalaista olutta arvostetaan yhä enemmän muunakin kuin janojuomana.
Vaikka oluen myynti laski Suomessa Panimoliiton tuoreen raportin mukaan vuonna 2012, ei olutkulttuuri suinkaan ole kuolemassa. Päinvastoin suomalaiset ovat vasta löytämässä oluen monipuoliset mahdollisuudet keittiö- ja seurustelujuomana.
Kotimaisen lähi-, luomu- ja pientuotannon puolestapuhuja Markus Maulavirta ja Savonlinnalaisen Panimoravintola Huvilan ravintoloitsija sekä olutmestari Jussi Hukkanen uskovat suomalaisessa ruokakulttuurissa olevan vielä tilaa oluelle. Kaksikon tuoreessa Syötävän hyvä olutkeittokirja -teoksessa esitellään olut monikäyttöisenä juomana, jota voi hyödyntää sekä pöydässä että ruoanvalmistusmateriaalina keittiössä. Kirjasta löytyy yksinkertaisia ja herkullisia reseptejä aina oluessa muhitetuista raakamakkaroista oluttölkkibroileriin ja portterisuklaakakkuun.
– Oluestahan tiedetään ruoanvalmistus- ja ruokajuomana hirveän vähän, eikä näitä makuasioita ole mietitty aiemmin. Viinistä tiedetään paljon enemmän. Oluen ja viinin vertaaminen keskenään kannattaa kuitenkin unohtaa. Ne eivät taistele keskenään, vaan ne tukevat toisiaan, toteaa olutmestari Hukkanen.
"Oluessa on jotain, mitä viinistä puuttuu"
Hukkasen mukaan vanhakantainen ajattelu siitä, ettei olutta ja viiniä saisi nautiskella samanaikaisesti ruokapöydässä kannattaa unohtaa. Sen sijaan kannattaa miettiä, millaisten ruokien kanssa olut voisi sopia viiniä paremmin.
– Oluessa on jotain, mitä viinistä puuttuu. Oluthan sisältää hiilidioksidia, mikä toimii ikään kuin suunpuhdistajana. Oluessa on myös katkeroaineita, ja katkerolla on suun makumuistia kiihottava vaikutus. Olut voi myös neutralisoida esimerkiksi chilin poltetta leivän tapaan. Oluella on siis tietyllä tavalla komppaava vaikutus esimerkiksi suolaisten, rasvaisten ja savustettujen ruokien kanssa.
Markus Maulavirta kehottaa ottamaan ruokajuomien kanssa rennosti, eikä tekemään asioista vaikeampia kuin ne ovat. Omia makutottumuksiaan kannattaa siis Maulavirran mukaan kuunnella.
– Esimerkiksi mämmille yritetään kuumeisesti etsiä aina sopivaa viiniä. Miksi sille pitäisi löytyä sopiva viini? Onko pakko löytää kaikelle aina se partneri? Oluen kanssa on vähän sama juttu. Jos mulla on nälkä ja tekee kaljaa mieli, niin se on periaatteessa ihan sama mitä siinä on edessä on tarjolla, näin karkeasti sanottuna, Maulavirta nauraa.
– Kaikkea saa ja pitää kokeilla. Jokaisen suu on se, joka maistaa, Hukkanen lisää.
Portterisuklaakakku à la Huvila
Olut sopii suolaisten ruokien lisäksi myös jälkiruokien raaka-aineeksi. Kokeile Panimoravintola Huvilan suussa sulavaa portterisuklaakakkua:
Kakkupohja:
200 g taloussuklaata
120 g voita
4 munankeltuaista
4 munanvalkuaista
175 g sokeria
170 g vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
Täyte:
600 g kuivattua aprikoosia
1 1/4 l vettä
Kostutusliemi:
2 dl portteria
2 dl sokeria
Kuorrutus:
300 g tummaa suklaata
3 dl kuohukermaa
Liota aprikooseja yön yli
Sulata tumma suklaa vesihauteessa. Ole varovainen, ettei yhtään vettä joudu suklaan joukkoon, sillä muuten suklaa muuttuu paksuksi köntiksi. Kaada kulhoon sula voi ja lisää munankeltuaiset sekä vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Lisää sula suklaa ja sekoita.
Vaahdota valkuaiset, suola ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto varovasti suklaamassan sekaan. Lisää massaan lopuksi varovasti siivilöidyt vehnäjauhot. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 150 asteessa noin 30 minuuttia
Keitä aprikoosit pehmeiksi vedessä ja tasoita vielä sauvasekoittimella Keitä kostutusliemi kokoon, noin puoleen
Tee kuorrutus. Kuumenna kerma ja lisää rouhittu suklaa joukkoon. Jäähdytä. Vatkaa 1/3 mousseksi.
Halkaise kakku ja kostuta molemmat puolikkaat. Sivele väliin aprikoosihilloa ja suklaamoussea.Anna mehustua yhden vuorokauden ajan.
Voitele kakku kauttaaltaan aprikoosihillolla. Kaada loput kuorrutuksesta kakun päälle.
Resepti: Syötävän hyvä olutkeittokirja, Markus Maulavirta & Jussi Hukkanen, Readme.fi 2012. Lisätietoja kirjasta kustantajan sivuilla
Petra Kiiski/MTV3
Uusimmat
-
08:32
Suomen väkiluvun kasvu suurinta sitten vuoden 1956
-
08:31
Järvenpään ravintola-ampumisesta epäiltyä 21-vuotiasta naista vaaditaan vangittavaksi
-
08:28
Suomalaisyllättäjä johtaa major-turnausta maailman vaikeimmalla radalla
-
08:03
Pelaako tähtipelaaja SM-liigan finaaleissa loukkaantuneena? Petteri Sihvosella omat epäilyksensä: "Pudonnut kuvasta"
-
07:50
Eduskunta äänestää ministeri Juuson luottamuksesta ja yöpäivystysten sulkemista koskevasta välikysymyksestä
-
07:46
Guatemalassa ratsia Pelastakaa Lapset -järjestön toimistoon – oikeusministeriön mukaan tapaus liittyy epäiltyihin lasten hyväksikäyttötapauksiin
-
07:45
Älä tee tätä säilytysvirhettä talvivaatteiden kanssa
-
07:39
Outo näky kaukalon yllä hämmensi MM-kisoissa Espoossa – "Katsoin varmaan 100 kertaa"
-
07:33
Syöpädiagnoosin saanut Olga Temonen päivitti vointiaan
-
07:07
Armoton kohtalo MM-kisojen alla – kiekkolupaus vuosiksi ulos maajoukkueesta
-
06:59
Tappara saa ensi kaudelle NHL-superlupauksen – joukkue ”hyvin pitkälle lukittu”
-
06:51
Vihreät ihmettelevät, miksi Keskusta ja Liike Nyt eivät kysyneet puoluetta mukaan välikysymykseen talouspolitiikasta
-
06:37
Tekoäly siivitti Microsoftin hyvään tulokseen – myös Googlen emoyhtiön tulos ylitti odotukset
-
06:29
Suomessa on yksi väestöryhmä, jossa alkoholi on ykköstappaja – taustalla kaksi tekijää
-
06:24
Sebastian Aho tälläsi voittomaalin – Carolina ja Florida jyräävät jatkopaikkaa kohti NHL:ssä
-
06:22
"Hätäinen vastahyökkäys" kostautui – Ukraina menetti arvokkaita Abrams-tankkeja, kuvat todistavat
-
06:03
Politico: Yhdysvallat julkistamassa pian Ukrainalle annettavan kuuden miljardin dollarin aseapupaketin
-
06:02
Kalle Rovanperällä uusi työkalu – "Täyttä tekemistä"
-
05:57
Turku on suomalaisen salatieteen keskus – kaupungin ilmiöitä tutkineet kirjailijat yllättyivät
-
05:40
Korkein oikeus tyrmäsi Trumpin haaveet: Entisellä presidentillä ei ole täydellistä syytesuojaa
-
Lataa lisää