Suoritatko metsässäkin? ”Jos on viikon juossut pitkin Helsingin katuja, tämä tuntuu hörhöilyltä”

7:49

Suomalaiset mielletään metsäkansaksi, mutta silti luonnossa liikkuminenkin on monelle nykyään suorittamista. Huomenta Suomessa harjoiteltiin perjantaiaamuna oikeasti rauhoittumaan metsässä. Mika Tommola tapasi Espoon Myllyjärvellä Luontolaulu-menetelmän kehittäjän Sanni Orasmaan. 

– Nykyään meillä on kaikilla, jopa minulla, askelmittari, ja ne mittarit määrittävät sitä, miten me mennään metsän läpi ja millä tavalla me päästään perille. Yleensäkin meidän kulttuurissa se perille pääsy on aika iso juttu, Sanni Orasmaa kertoi lähetyksessä.

Miten osaisi olla pyrkimättä ”perille” ja vain olemaan matkalla? Orasmaa sanoo, että se lähtee hengityksestä.

– Jos on koko viikon juossut pitkin Helsingin katuja ja on vauhti päällä, niin kaikki, mikä liittyy puun halaukseen ja hengitykseen, tuntuu hörhöilyltä. Se on ihan selvä homma.

– Mutta heti, kun päästään pikkaisen pysähtymään, homma helpottuu. Saattaa jopa tulla sellainen olo, että halutaan kokea se metsä tai päästä hengittämään.

Rauhoittuminen on periaatteessa yksinkertaista. Laita ensin silmät kiinni ja hengitä ulos ja sitten sisään. Päästä uloshengityksellä ulos pieni m-kirjaimella alkava hyminä. Hengitä taas sisään ja taas m-kirjaimella ulos. Samalla voi vaikka nojata puuhun.

– Puu on elävä materiaali, ja se on aivan eri asia kuin nojata esimerkiksi kiviseinään. Kuntosalilla ne seinät eivät meille hirveästi vastaile, mutta luonnossa meillä on suhde jokaiseen ympärillä olevaan asiaan.

Kun laittaa käden rintakehän päälle ja jatkaa hengittämistä äskeiseen tapaan, voi pikkuhiljaa alkaa todella aistia, missä on.

– Läsnäolo on sitä, että tullaan tietoisiksi siitä, mitä tapahtuu sisällä ja siitä, mitä tapahtuu ulkona. Se ei vaadi sen enempää, Orasmaa sanoo.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten pääset rauhoittumisen tilaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja