Haavisto: Tällaista turvaa Suomi voisi saada Nato-siirtymän aikana – "Pitää luottaa Puolustusvoimiin"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi tiedotustilaisuudessa EU-ulkoministerikokouksen jälkeen muun muassa Ukrainan tilanteesta ja Suomen Nato-tilanteesta.

Haavisto sanoi uskovansa, että EU:n sanktioissa tullaan etenemään kohti kuudetta Venäjän vastaista pakotepakettia. Suomi on tukenut öljyn sisällyttämistä pakotteisiin.

– Se ei ole mikään salaisuus, että öljy kuuluu näihin keskusteltaviin asioihin. Siellä on maita, joilla on siirtymäaikatyyppisiä varaumia. Nythän kivihiileen taisi tulla neljän kuukauden siirtymäaika, Haavisto sanoi.

– Eli tämäntyyppisistä järjestelyistä keskustellaan, jolloin maat pystyvät huolehtimaan omasta energiahuoltovarmuudesta. Oma veikkaukseni on se, että kyllä öljykin tähän joukkoon vielä saadaan.

"Kukaan ei tule sitä korvaamaan"

Haavisto myös kommentoi Suomen Nato-prosessia kysyttäessä. Hän sanoi, että monenlaista turvaa on saatavissa mahdollisen Nato-siirtymän ajaksi. Hän kuitenkin muistutti, että Suomi vastaa pääasiassa itse siirtymäajan puolustuksesta.

– Jos tultaisiin hakuprosessiin ja hyväksyntään, koko se aika on sellaista, jossa pitää luottaa kansallisiin Puolustusvoimiin. Kukaan ei tule sitä korvaamaan eikä tarjoamaan sille vaihtoehtoa hakemusprosessin aikana.

Haaviston mukaan Suomi voisi kuitenkin saada diplomaattista ja poliittista turvaa sekä materiaaliturvaa.

– Kyllähän se olisi myös Natolle kovin vaikea tilanne, jos maat, jotka hakevat Nato-jäsenyyttä joutuisivat suuren turvallisuusuhan alle. Siitähän seuraisi se, että kukaan ei uskaltaisi hakea Nato-jäsenyyttä.

Haavisto sanookin saaneensa tuntemuksen edellisestä Nato-ulkoministerikokouksesta, johon hänkin osallistui, että hakijamaiden hakemukset käsitellään nopeasti ja ”katsotaan, ettei kukaan joudu mahdottomaan tilanteeseen, kun hakee puolustusyhteisön jäsenyyttä”.

– Käymme tietysti keskustelua yksittäisten Naton jäsenmaiden kanssa tästä tilanteesta. Suomen ja samoin Ruotsin tilanteelle on paljon ymmärrystä, mutta tässä vaiheessa ei voi yksityiskohtaisemmin kuvata, kun hakuprosessi on vasta sellainen, josta eduskunta keskustelee.

Hallituksen on määrä antaa turvallisuusselonteko eduskunnalle keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat