Suomi osallistui ensimmäistä kertaa Naton ydinaseryhmän kokoukseen – Kaikkonen: "Isänmaan turvallisuuden on oltava aina kunnossa"

Antti Kaikkosen poikkeuksellinen ministerikausi – seuraajalle eväät Nato-kesään 9:27
Katso videolta, mitä mieltä puolustusministerin tehtävän jättävä Antti Kaikkonen on Nato-politiikasta.

Nato-maiden puolustusministerit kokoustivat viime viikolla Brysselissä. Suomi oli nyt ensimmäistä kertaa mukana Naton täysjäsenenä. Suomi istui myös ensimmäistä kertaa Naton ydinasepöytään.

Suomea edusti kokouksessa nyt puolustusministerin tehtävän jättävä Antti Kaikkonen (kesk.).

Brysselin kokouksessa keskityttiin pääosin Ukrainan tukemiseen ja kuukauden päästä pidettävän Vilnan huippukokoukseen valmistautumiseen. Kaikkonen kertoo MTV:n Huomenta Suomessa kokouksen annista.

– Tässä Nato nyt valmistautuu ja vähän muuttuukin. Turvallisuustilanne on toisenlainen kuin vielä joitakin vuosia sitten ja Naton täytyy siihen reagoida.

Kaikkonen kertoo, että Naton puolustusta tullaan vahvistamaan.

Suomi osallistui ensimmäistä kertaa Naton ydinaseryhmän kokoukseen. Kaikkosen mukaan kyseessä on merkittävä asia.

– Ydinasepelote on kuitenkin yksi tärkeä osa Naton puolustusta, jota ei tietenkään koskaan haluta käyttää. Mutta se on kuitenkin osa sitä arsenaalia, joka olemassa on.

Kaikkonen toteaa, että ydinasepöydässä esillä on tematiikka, josta Suomessa ei ole juurikaan kokemusta.

– Eli vähän oppimatkalla ja tiedonkeruumatkalla tässä vaiheessa ollaan. Koitetaan siirtää perinnöksi sitten seuraavalle hallitukselle ja seuraajalle oppeja, joita tuolta on saatu.

"Trumpin Yhdysvallat toisi omia mausteita Nato-politiikkaankin"

Kaikkonen kommentoi haastattelussa myös Yhdysvaltojen keskeistä roolia Natossa. Kaikkonen ei usko, että Yhdysvallat irtaantuisi Natosta, vaikka Natoon kriittisesti suhtautunut Donald Trump nousisi uudestaan presidentiksi.

– Mutta jos Trump valitaan, niin varmasti siinä omia mausteita tulisi Nato-politiikkaankin. Mutta Nato pystyi toimimaan myös edellisellä Trumpin kaudella. 

"Ruotsin Nato-jäsenyys ajan kysymys"

Kaikkonen kertoo pyrkineensä edistämään Ruotsin Nato-jäsenyyttä viikonlopun kokouksen aikana käymällä keskustelemassa Turkin ja Unkarin puolustusministereiden kanssa.

–Tein heille molemmille kyllä selväksi, miten tärkeä asia tämä on Suomelle. Mielestäni myös Natolle olisi tärkeää, että Ruotsin jäsenyys voisi toteutua mahdollisimman pian.

Kaikkosen näkemyksen mukaan Ruotsin Nato-jäsenyyden toteutuminen ennen Vilnan huippukokousta on '"mahdollisuuksien rajoissa".

– Jos asia vielä jää roikkumaan, niin en oikein ymmärrä, onko siitä joku erityinen hyöty Turkille ja Unkarille. Minun on vaikea nähdä siitä hyötyjä, koska tästä alkaa syntyä tällaista huonoa mieltä.

Kaikkonen pitää Ruotsin Nato-jäsenyyttä vain ajan kysymyksenä.

Puolustusministerinä Kaikkonen kokee uuden hallitusohjelman jatkavan Suomen linjaa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

– Juuri ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitäisikin olla sellainen osa politiikkaa, jossa päästään puoluepolitiikan yläpuolelle. Loppupeleissä hallitukset tulevat ja menevät, mutta isänmaan turvallisuuden pitää olla aina kunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat