Opposition mukaan hallitus murskaa nuoret, hallitus puhuu pelastamisesta – keskustelu välikysymyksestä käy kuumana

Sdp, vihreät ja Vasemmistoliitto esittävät hallitukselle epäluottamusta nuorten asemasta tehdyllä välikysymyksellä. Myös keskusta esittää epäluottamusta, mutta omalla tavallaan. Hallitus puolustaa päätöksiään muun muassa velkaantumisen pysäyttämisellä.

Eduskunnassa käynnistyi iltapäivällä kiivas keskustelu nuorten asemasta.

Sdp, vihreät ja Vasemmistoliitto esittävät hallitukselle epäluottamusta, koska niiden mukaan hallitus kurjistaa nuorten asemaa useilla leikkauksilla.

– Hallituksen puheissa velkaantumista taitetaan nuorten vuoksi, mutta todellisuudessa hallitus kasaa kestämätöntä velkataakkaansa juuri nuorten harteille. Se on nuorille pakotettua opintovelkaa, mutta myös hyvinvointivelkaa, luontokatoa ja luottamuspulaa, Sdp:n kansanedustaja Nasima Razmyar arvosteli.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puolusti hallituksen valintoja sillä, että hallitus pyrkii toimillaan pysäyttämään velkaantumisen nuorten hartioilta, lisäämään myös nuorten työllisyyttä, parantaa perusopetusta ja lisää korkeakoulujen aloituspaikkoja.

– Se, että talous laitetaan kuntoon, on myös turvallisuutta. Madallamme palkkaamisen kynnystä. Helpotamme esimerkiksi määräaikaisia työsuhteita. Siitä on apua erityisesti nuorille, Orpo sanoi.

– Opposition välikysymyksestä tihkuu tavoite saada hallitus perääntymään työmarkkinauudistuksista. Emme peräänny. Silloin rikkoisimme lupauksemme nuorille, Orpo jatkoi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen puolusti hallituksen kulukuuria ja varoitti ylivelkaantumisen vaaroista.

– Välikysymyksessä maalataan toivottomuutta ja apeutta sekä ollaan ohjaamassa suomalaisia tukiriippuvuuden alhoon. Me taas haluamme jarruttaa menojen kasvua ja luoda työpaikkoja, Koponen totesi.

Onko tulossa myrkyllinen kokonaisuus?

Opposition näkemyksen mukaan hallituksen leikkaukset ja työmarkkinauudistukset aiheuttavat nuorille myrkyllisen kokonaisuuden.

– Kuinka moni tässä salissa oikeasti uskoo, että vähentämällä nuorten tuloja, leikkaamalla asumistukea, leikkaamalla kuntoutuksesta, lisäämällä opintolainaa, heikentämällä palveluja ja niin edelleen - meidän nuoret alkavat voida paremmin, Sdp:n kansanedustaja Ville Merinen kysyi.

– Rientävät iloisempina ja terveempinä töihin. Kiitollisena hallitukselle, joka tekee heille vain palveluksen, kun pakottaa nuoren ottamaan itseään niskasta kiinni ja menemään töihin, Merinen jatkoi.

Osalle oppositiosta lapsiin ja nuoriin kohdistuvat leikkaukset vaikuttivat olevan jo periaatteellisesti väärin. Samalla oppositiosta myönnettiin, että tarvetta talouden tasapainottamiselle on.

– Hämmästyttää, että täällä on ok, että lapsilta ja nuorilta leikataan, vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta sanoi.

Oppositiopuolueiden omista säästö- ja sopeutustoimista kuullaan lisää lähiviikkoina, kun puolueet esittelevät omia vaihtoehtobudjettejaan.

Keskustalla oma linja

Keskusta ei lähtenyt mukaan muiden oppositioryhmien välikysymykseen, mutta esittää silti epäluottamusta hallitukselle.

– Keskustan eduskuntaryhmä toteaa, että Orpon hallitus ajaa nuorten tarvitsemia lähipalveluja alas eikä ole tehnyt tarpeeksi nuorten hyvinvoinnin eteen alueellisesti ja ylisukupolvisesti. Esitän siksi, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta, keskustan ryhmäpuheen pitänyt Olga Oinas-Panuma sanoo.

Keskusta kokee, että jokaisen puolueen, myös keskustan, on katsottava peiliin.

– Keskusta tunnistaa ja tunnustaa huolen Suomen nuorista ja on valmis katsomaan peiliin. Ja samalla suosittelee sitä kaikille muillekin. Voimme miettiä, mitä olisi pitänyt tehdä enemmän mutta ennen kaikkea, mitä nyt pitää tehdä paremmin, Oinas-Panuma toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat