Presidentti Niinistö: "Varmasti pian tulee aika palata Kiovaan fyysisestikin"

Presidentti Niinistö: Kyllähän varmasti pian tulee aika palata Kiovaan fyysisestikin 1:27
Presidentti Niinistö: "Kyllähän varmasti pian tulee aika palata Kiovaan fyysisestikin".

Presidentti Sauli Niinistö isännöi tänään Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin vierailua. Niinistö pitää tiedotustilaisuuden kello 12.15 ja MTV Uutiset Live näyttää sen suorana lähetyksenä.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö ja Steinmeier keskustelevat Suomen ja Saksan kahdenvälisistä suhteista, Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen.

– Sodan edelleen jatkuu ja on vaikea nähdä sen päätepistettä, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa.

Niinistö kertoi todenneensa presidentti Steinmeierille, että olemme nähneet käänteen Saksan turvallisuuspolitiikassa.

– Suomessa se on koettu äärimmäinen tärkeänä ja myönteisenä. Minun mielestä se johtaa uudenlaiseen eurooppalaiseen turvallisuuskeskusteluun ja -ajatteluun. Sillä on merkitystä meille kaikille, Niinistö arvioi.

Raskaita aseita Ukrainalle?

Ukraina on vaatinut esimerkiksi Nato-maita toimittamaan maalle raskasta aseistusta, kuten panssarivaunuja ja tykkejä. Suomi on tähän mennessä toimittanut Ukrainalle muun maussa panssarintorjuntakalustoa, suojavarusteita ja ammuksia.

– Tässä on dilemma. Toisaalta valtava tarve auttaa Ukrainan kansaa ja saada Venäjä lopettamaan ihmisten tappaminen. Toisaalta se vaara, että eskalaatio leviää esimerkiksi Nato-maiden puuttuessa tilanteeseen. Varmasti tasapainoa huolella harkitaan. Minusta olisi hyvä, että harkinnassa päädytään maksimaaliseen Ukrainan tukemiseen.

Niinistö halusi vielä myöhemmin tiedotustilaisuudessa tarkentaa, että "haluamme maksimaalisesti tukea Ukrainaa, mutta ymmärrämme hyvin, että on varovaisuutta siinä suhteessa, että ei avata vielä suurempaa sotaa".

– Olen käynyt useita puhelinkeskusteluita presidentti (Volodymyr) Zelenskyin kanssa ja niin, kyllähän varmasti pian tulee aika palata Kiovaan fyysisestikin, Niinistö totesi.

Niinistön ja Steinmeierin tiedotustilaisuus 18:55
Katso presidenttien tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat