Viimeinenkin rajanylityspaikka ollaan valmis sulkemaan – näin Suomen ja Ruotsin pääministerit kommentoivat turvallisuustilannetta

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tapaavat tänään Helsingissä. 

Pääministerien tapaamisen aiheena ovat Suomen ja Ruotsin väliset suhteet, turvallisuustilanne ja ajankohtaiset EU-asiat.

Orpo myös informoi Kristerssonia Suomen itärajan tapahtumista.

Kello 16.00. Tiedotustilaisuus päättyi. Ruotsin media kysyi lopuksi Venäjän hybridioperaatiosta ja Natosta. Orpo korostaa, että Natossa ollut avoimien ovien politiikka eli kaikki ehdot täyttävät valtiot on otettu mukaan puolustusliittoon ja sen takia koko Naton olisi nyt autettava Ruotsin jäsenyyden sinetöimisessä.

Kello 15.50. Orpon mukaan pitäisi nyt keskittyä ongelman ratkaisemiseen. Pääministeriltä kysyttiin Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran ja Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin ulostuloista. Purra arvosteli blogissaan apulaisoikeuskansleria ja Henriksson kokee Helsingin Sanomien mukaan, ettei Rkp ole ollut kunnolla valmistelussa. Orpo toistaa aiemman viestinsä siitä, ettei valtioneuvoston jäsenten pidä arvioida laillisuusvalvojan toimintaa. Henrikssonin ulostuloon Orpo ei ota kantaa, koska erilaisia valmisteluprosesseja on koko ajan paljon meneillään.

Kello 15.44. Ruotsin media kysyy Kriterssonilta ja Orpolta Nato-prosessista. Ruotsi odottaa yhä Turkin ratifiointia.  Kristersson sanoo Ruotsin olevan prosessin seuraavassa vaiheessa ja muutoksen olevan suuri puolustusvoimille. Orpo sanoo, ettei hän näe mitään syytä, miksei Ruotsi jo olisi Naton jäsen. Suomelle suurin muutos on Orpon mukaan ollut se, että nyt ollaan liittolaisia, ei kumppaneita. Se on muuttanut Orpon mukaan asennoitumista. Kristersson muistuttaa siitä, että Itämeren alueesta on tulossa melkein kokonaan Nato-maiden meri, Venäjää lukuun ottamatta.

Kello 15.39. MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg kysyy Orpolta itärajan sulkemisesta kokonaan. Orpo sanoo, että häiriötilanne jatkuu: kolmansien maiden kansalaisia ohjataan rajalle. Hallitus on pakotettu miettimään seuraavia, vaikuttavia keinoja. "Mennään harkitusti ja päättäväisesti eteenpäin. Lähiaikoina on tulossa päätöksiä", Orpo sanoo.

Kello 15.36. Ulf Kristersson kiittelee vuolaasti Suomea. Suomen tarjoamista tiedoista on Kristerssonin mukaan suurta hyötyä Ruotsille ja Kristersson korostaa Suomen suojelevan koko EU:n rajaa. Pääministerit naureskelivat sille, että he olivat eilen käyneet uimassa jääkylmässä meressä.

Kello 15.33. Tiedotustilaisuus käynnistyi. Orpo kertoo keskusteleiden aiheiden olleen EU-, turvallisuus- ja Nato-kysymyksiä. Orpo sanoo Suomen haluavat Ruotsin nopeasti Naton jäseneksi. Turvallisuusyhteistyötä tivistetään entisestään.

Rajatilanteen Orpo toteaa olevan kansallinen turvallisuuskysymys. Venäläisten viranomaisten on todettu masinoivan siirtolaisia Suomen rajalle. Raja-Jooseppi ollaan valmis tarvittaessa sulkemaan.

Kahdenvälisen tapaamisen jälkeen vuorossa on kokous, johon osallistuvat myös Suomen ja Ruotsin ulko- ja puolustusministerit. 

Kokouksen aiheena on maiden tiivis yhteistyö puolustusliitto Naton jäsenyysprosessissa. Ruotsin Nato-jäsenyys odottaa yhä Turkin ja Unkarin hyväksyntää.

Katso tästä koko tiedotustilaisuus:

Lue myös:

    Uusimmat