"Valmiuslain täydentäminen ei voi odottaa kokonaisuudistusta" – Kokoomus: "Esitys on rampa"

Valmiuslain uudistus vaatii tarkennusta, mutta voi edetä kiireellisesti 2:57
Valmiuslain uudistus vaatii tarkennusta, mutta voi edetä kiireellisesti.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) esitteli tiedotustilaisuudessa hallituksen esityksen valmiuslakiin lisättävästä hybridiuhkia koskevasta säädöksestä. 

Kyseessä on nykyisen valmiuslain pikaiseen tarkistamiseen tähtäävä esitys. Sen lähtökohtana on laajasti tunnistettu tarve pystyä reagoimaan esimerkiksi rajaturvallisuuden vaarantumiseen tai tietoliikenteen ja tietojärjestelmien toimivuuden vakavaan vaarantamiseen.

– Suomen ja Euroopan turvallisuustilanne on viime kuukausina muuttunut erittäin nopeasti ja perustavanlaatuisesti.  Erityisesti hybridivaikuttamisen riski on kasvanut. Siksi hallitus on katsonut, että valmiuslain täydentäminen hybridiuhkien varalta ei voi odottaa valmiuslain kokonaisuudistusta, sanoo Anna-Maja Henriksson tiedotteessa.

– Erittäin keskeistä on, että valmiuslakiin ehdotetaan nyt lisättäväksi uusi poikkeusoloperuste, joka kattaisi erityisesti hybridiuhkia. Suomen pitää varautua hybridivaikuttamisen eri muotoihin laajasti ja kattavasti, Henriksson jatkaa.

Myös kokonaisuudistus aloitettu

Hallituksen esitykseen sisältyy eräitä toimivaltuuksia muuttoliikkeen välineellistämisen varalta, tiedotteessa todetaan.

Maahantulon rajoittamiseksi tarvittavia lisätoimivaltuuksia valmistellaan kuitenkin lisäksi vielä erikseen, koska niihin liittyy sellaisia oikeudellisia kysymyksiä, joista on tarpeen keskustella komission kanssa ja järjestää lausuntokierros.

– Kysymys on sekä Suomen valtionrajasta että EU:n ulkorajasta, joten uusien toimivaltuuksien on oltava hyväksyttäviä myös EU-oikeuden kannalta, oikeusministeriön tiedotteessa todetaan.

Oikeusministeriössä on käynnistynyt myös valmiuslain kokonaisuudistus. Tämän työn tavoitteena on oikeusministeriön mukaan saattaa valmiuslaki vastaamaan nykyaikaista käsitystä yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta ja sitä uhkaavista tekijöistä.

– Hankkeessa arvioidaan valmiuslain ajantasaisuus, toimivuus ja kehittämistarpeet sekä valmistellaan uudistuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavat säännösehdotukset. Uudistuksen arvioidaan vievän 3,5ꟷ4 vuotta, oikeusministeriö arvioi.

Valmiuslain hybridiuhkia koskevan muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. 

Kokoomus: "Esitys on rampa"

Kokoomuksen kansanedustajien Heikki Vestman, Mia Laiho ja Antti Häkkänen eivät ole hallituksen valmiuslain muutosesityksestä innoissaan.

– Se on rampa, tiedotteessa todetaan.

Vestman, Laiho ja Häkkänen edustavat kokoomusta valmiuslain uudistuksen parlamentaarisessa seurantaryhmässä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotteen mukaan hallitus ei ole sisällyttänyt valmiuslain muutosesitykseen kokoomuksen jo kauan vaatimaa rajapykälää, vaikka hallitus on luvannut Suomen kykenevän vastaamaan rajalla tapahtuvaan hybridioperaatioon.

– On välttämätöntä, että valmiuslaki antaa viranomaisille toimivaltuudet torjua hybridioperaatio, jossa Venäjä ohjaisi itärajalle siirtolaisvirtoja, kokoomuksen tiedotteessa vaaditaan, tiedotteessa katsotaan.

Kansanedustaja Vestmanin mukaan asialla on kiire.

– Hybridihyökkäys, jossa siirtolaisia ohjataan ja pakotetaan itärajan yli, on kyettävä pysäyttämään sulkemalla tarvittaessa koko raja, hän sanoo tiedotteen mukaan.

– Raja-asemien sulkeminen ei yksin riitä, vaan turvapaikanhaku on voitava keskeyttää koko maastorajalla ja rajavyöhykkeellä kuten Puola toimi viime vuonna, Vestman jatkaa.

Oikeusministeri Henriksson valmiuslain uudistuksesta:"Pitää kuulla komission mielipidettä yhteen asiaan" 3:23
Oikeusministeri Henriksson valmiuslain uudistuksesta: "Pitää kuulla komission mielipidettä yhteen asiaan".

Lue myös:

    Uusimmat