Suomifutiksessa dopingtapaus – pelaajalle vaaditaan rajua pannaa: "Pahoittelen tapahtunutta"

Suomalaista jalkapalloilijaa Matias Lahtea, 23, uhkaa vuosien dopingpanna. Ykköstä Pargas IF:ssä pelannut Lahti kertoo tapauksen johtuneen lääkkeen käytöstään.

Lahti selvittää tapauksen taustoja seikkaperäisesti Instagram-tilillään. Hän pohjustaa, että hänellä oli ollut viime talvena ja keväänä ajoittaista väsymystä, kylmyyttä ja voimattomuutta. Lääkärien pakeilla käyneelle Lahdelle tehtiin verikokeita, ja hänen testosteroniarvojaan mitattiin. Lahden testosteronin viitearvot olivat matalat, ja hänen testosteronituotannossaan todettiin huhtikuussa häiriö.

Lääkäri määräsi Lahdelle Letrozol-lääkettä, joka stimuloi ja tehostaa aivolisäkkeen toimintaa palauttaakseen testosteronituotantoa normaaliksi. Lääke luokitellaan dopingaineeksi.

Lahti aloitti lääkkeen käytön välittömästi ja teki erivapaushakemuksen Suomen urheilun eettiselle keskukselle Suekille, jotta hän saisi käyttää lääkettä urheillessaan. Suek ei kuitenkaan hyväksynyt Lahdelle erivapautta lääkkeen käyttöön, koska hänen tilansa tulkittiin toiminnalliseksi.

 – Heidän mukaansa vain jos kyseessä olisi elimellinen sairaus eli tila johtuisi sairaudesta/syövästä, olisi minulla oikeus saada erivapaus lääkkeeseen ja syödä sitä, Lahti kertoo.

Lahden mukaan Suek ilmoitti asiasta hänelle puhelimitse 28. huhtikuuta ja hänelle lähetetyllä kirjeellä 16. toukokuuta.

Lahti kertoo lopettaneensa lääkkeen käytön saatuaan kirjallisesti kielteisen päätöksen selvittelyynsä saada diagnoosi elimelliseen sairauteen. Hän oli ehtinyt käyttää lääkettä kolmen viikon ajan.

"Uskon, että moni olisi toiminut tilanteessani samalla tavalla"

Pargas IF:ää edustanut Lahti oli 3. kesäkuuta Kotkassa KTP:tä vastaan pelatun Ykkösen ottelun jälkeen dopingtestissä, jossa Letrozol-lääke näkyi. Lahti antoi siitä positiivisen dopingnäytteen ja sai tiedon asiasta kesäkuun lopussa.

Lahti teki kirjallisen selvityksen tapahtuneesta ja sai vielä pelata normaalisti, koska häntä ei asetettu kilpailukieltoon.

17. elokuuta Lahti sai kuitenkin Suekilta syytekirjelmän, jossa Suek vaatii Lahden mukaan neljän vuoden toimintakieltoa tahallisesta dopingrikkomuksesta. Jos Lahti myöntäisi erheensä, panna olisi kolme vuotta.

– Syynä tähän on, että urheilijalla on aina lopullinen vastuu käyttämistään lääkkeistä, ja en olisi saanut aloittaa lääkärin määräämää lääkitystä ennen kuin vasta saatuani erivapausluvan lääkkeen käyttöön Suekilta. Minä tein virheen jatkaessani lääkkeen käyttöä siihen asti, kunnes sain kirjallisen päätöksen hylätystä hakemuksesta kotiini, Lahti kirjoittaa.

– Minun olisi siis pitänyt lopettaa lääkkeen käyttö heti puhelinilmoituksen jälkeen, eikä selvittää, onko minulla mahdollisesti kyseessä elimellinen sairaus, jolloin lääkkeen syönti olisi ollut hyväksyttävää. Nyt lopetin lääkkeen käytön vasta, kun olin selvittänyt asiaa ja saanut kirjallisen päätöksen kotiini. Toisen virheen tein, kun kirjasin erivapaushakemukseni takautuvana, koska aloitin lääkkeen käytön heti.

– Kuitenkin kirjoitin hakemukseeni epäselkeästi odottavani Suekin päätöstä. Tällä tarkoitin, että odotan saavani kuitenkin Suekilta vielä virallisen vahvistuksen/päätöksen asian suhteen, vaikka ajattelin sen olevan kyseisessä tilanteessa enemmänkin vain muodollisuus. Minulla on mahdollisuus vielä valittaa uudelleen päätöksestä ja päästä kuulemistilaisuuteen, minkä aion käyttääkin.

Lahti korostaa, ettei käyttäisi ikinä mitään ainetta saadakseen kilpailuetua. Hän kertoo toimineensa terveytensä kannalta parhaalla tavalla lääkärin ohjeen mukaisesti, eikä uskonut lääkärin määräämän lääkkeen käytön olevan dopingrikkomus.

Lahti kertoo, että hänen testosteroniarvonsa oli noussut lääkkeen käytön myötä viitearvojen sisäpuolelle, mutta yhä alapäähän, eikä hän mielestään saanut mahdollista kilpailuetua.

Lahti ynnää tehneensä erivapauden hakemisprosessissa virheitä, mutta ei koe virheidensä olleen niin vakavia kuin hänelle kaavailtu rangaistus on.

– Jokainen tekee joskus virheitä, ja uskon, että moni olisi toiminut tilanteessani samalla tavalla, terveyttään prioriteettinaan pitäen. Pahoittelen tapahtunutta ja siitä aiheutunutta/aiheutuvaa vaivaa muille.

Lahti oli edustanut Pargas IF:ää vuodesta 2020 lähtien. Hän on pelannut urallaan kuusi Veikkausliiga-ottelua turkulaisessa Interissä vuonna 2018.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja