Suomi voi saada Pfizerin koronarokotetta ensimmäisten joukossa – yksi asia saa asiantuntijan innostumaan siitä erityisesti: "Tämä on se iso juttu!"

1:10
Milloin lupaava koronarokote saadaan Suomeen? Tampereen yliopiston rokotekeskuksen johtaja Mika Rämet vastaa.

Rokoteasiantuntija Mika Rämet kertoi Pfizerin rokotteen edistymisestä pitkälle kertovan muun muassa sen, että rokotetta saa testata myös alaikäisillä.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo Pfizerin ja BioNTechin rokotteen olevan hyvin lupaava. Toissa päivänä isosti uutisoitua rokotetta on testattu jo kymmenillä tuhansilla. Rokote on edennyt kliinisissä tutkimuksissa kolmanteen vaiheeseen viisiportaisessa asteikossa.

– Tämä on se iso juttu. Tässä kohtaa tutkittavia on jo kymmeniä tuhansia, siksi olen niin innostunut Pzizerin ja Biotechin rokotteesta. Tutkittavia on ollut 40 000. Nyt katsotaan, tuleeko tautia vastaan suojaa. Ensimmäisissä analyyseissa suojateho on ollut todella hyvä, yli 90 prosenttia, Rämet sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hän sanoi myös sen kertovan edistymisestä, että kyseistä rokotetta saa testata alaikäisillä.

– Tutkimusta on saanut laajentaa alaikäisiin, yli 12-vuotiaisiin lapsiin. Se viittaisi siihen, että haittavaikutukset ovat olleet lieviä.

Pfizer ilmoitti hakevansa rokotteelleen myyntilupaa Yhdysvaltain lääkeviranomaiselta FDA:lta ensi viikon aikana. EU:ssa myyntilupaa on jo haettu.

Suomeen Rämet arvioi rokotteen tulevan ensimmäisten maiden joukossa.

– Myyntilupa pitäisi saada tämän vuoden aikana. Suomi on hyvin verkostoitunut Euroopassa ja WHO:n suhteen. Olen luottavainen, että Suomi on ensimmäisten joukossa.

Katso yllä olevalta videolta Mika Rämetin tarkempi arvio rokotteen Suomeen saapumisen aikataulusta.

Koronarokotehankkeita on maailmalla varhaiset aihiot mukaan luettuna käynnissä yli 200. Suomessa rokotteita on kehitteillä kaksi.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja