Suomi vetoaa mielenosoittajien vapauttamiseksi Venäjällä – Haavisto: "Väkivalta tuomittavaa"

Vangitun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksissa ympäri Venäjää oli lauantai-iltaan mennessä pidätetty jo lähes 3 000 ihmistä. Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää poliisien käyttämää väkivaltaa tuomittavana.

Haaviston mukaan Suomi on vedonnut mielenosoittajien vapauttamiseksi. Heihin lukeutuvat muun muassa Navalnyin vaimo Julia Navalnaja, joka on tosin jo vapautettu.

Ulkoministeriön tiedossa on myös tapaus, jossa tapahtumia seuranneeseen suomalaistoimittajaan kohdistettiin väkivaltaa Moskovassa, ja hänet pyrittiin pidättämään. Poliisin pamputtamaksi joutui lauantaina ainakin Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

– Nähtävissä oli, että on tulossa suuria mielenosoituksia, mutta rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistettu väkivalta on aina tuomittavaa. Kun siihen liittyy toimittajiin kohdistettu väkivalta, niin se on erityisen tuomittavaa koska silloin pyritään estämään vapaata tiedonvälitystä, Haavisto sanoo MTV Uutisille.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Brysselissä, ja Venäjän tilanne sekä mielenosoittajiin kohdistunut väkivalta nousee varmasti keskusteluihin. Uusia toimia Venäjää kohtaan tuskin kuitenkaan tulee.

– Navalnyin murhayritykseen liittyen EU on jo asettanut sanktioita henkilöille ja instituutioille, joiden epäillään olleen tekemisissä myrkytystapauksen kanssa. Tärkeintä olisi, että Venäjä tekisi asianmukaiset tutkimukset ja syylliset saataisiin vastuuseen, Haavisto toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja