Poliisi: Vastaanottokeskuksista kadonnut satoja henkilöitä – "Osa saadaan kiinni, osa ei"

Vastaanottokeskuksista on kadonnut jopa satoja kielteisen turvapaikkahakemuksen saaneita viime vuoden aikana, kerrotaan poliisihallituksesta. Pakolaisneuvonnan mukaan osa paperittomista nukkuu ulko-olosuhteissa. 

Viime vuosina poliisi on tavannut noin 3000 laittomasti maassa oleskellutta henkilöä vuosittan. Suuri ryhmä ovat maahantulokiellossa olevat henkilöt, mutta joukossa on myös muun muassa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä.

Laittomasti maassa olevien henkilöiden määrän oletetaan kasvavan.

– Ainakaan vielä se ei ole hirvittävästi lisääntynyt, sanoo poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta.

Poutasen mukaan kielteisen päätöksen toimeenpanoa odottavat asuvat normaalisti vastaanottokeskuksissa, joista käsin he voivat liikkua aivan vapaasti.

Poliisilla on myös havaintoja siitä, että kielteisen turvapaikkahakemuksen saaneita turvapaikanhakijoita katoaa vastaanottokeskuksista. Jos oletetaan, että he välttelevät maastapoistamispäätöksen toimeenpanoa, poliisi etsintäkuuluttaa heidät ja tavattaessa poistaa maasta.

– Siellä on muutamia kymmeniä tai joitakin satoja, jotka ovat kadonneet vastaanottokeskuksista ja lähteneet maasta itse tai jääneet oleskelemaan Suomeen laittomasti. 

Saadaanko heidät kiinni?

– Osa saadaan, osa ei. 

MTV Uutiset sai Pakolaisneuvonnasta tiedon, jonka mukaan osa paperittomista nukkuu ulko-olosuhteissa.

– Jokaisella on oikeus hätämajoitukseen, jos tarve vaatii. Tämä koskee myös paperittomia. On valtion velvollisuus turvata tämän oikeuden toteutuminen, kertoo lakimies Heli Aali Pakolaisneuvonnasta. 

Myös poliisi lupaa auttaa.

– Jos poliisi tapaa kenet tahansa sellaisessa tilanteessa, että hänen turvallisuutensa on vaarassa, niin toki poliisi siihen puuttuu, vakuuttaa Poutanen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja