Mainos

Suomi tutkimaan komeetta Wirtasta

Ilmatieteen laitos on valittu mukaan Euroopan Avaruusjärjestön ESA:n komeettaohjelmaan, jonka tarkoituksena on saada tietoa aurinkokunnan syntyvaiheista. Ohjelman tarkoituksena on laukaista komeetta Wirtaselle avaruusalus, joka tutkii komeetan ydintä ja sitä ympäröivää pöly-kaasukehää.

Komeettojen uskotaan sisältävän aurinkokunnan synnyn ajalta lähtien melkein muuttumattomana säilynyttä materiaa. Rosetta-komeettaohjelma on siksi yksi ESA:n neljästä tärkeimmästä ohjelmasta.

Ilmatieteen laitos osallistuu Rosetta-ohjelmassa viiteen eri kohteeseen. Laitos muun muassa toimittaa kolme tieteellistä instrumenttiä ja muuta laitteistoa Rosetta-alukseen, jonka on määrä laskeutua komeetta Wirtasen pinnalle vuonna 2012. Silloin päästään ensimmäisen kerran tutkimaan komeettaa paikan päällä.

Tutkittavan komeetta Wirtasen löysi suomalais-amerikkalainen tähtitieteilijä Carl Wirtanen vuonna 1948. Komeetta on tuhansia kertoja himmeämpi kuin tänä keväänä taivaalla loistanut Hale-Boppin komeetta, joten Wirtasta ei näe paljain silmin.

Komeetta Wirtasen halkaisija on runsas kilometri, kun Hale-Bopp on halkaisijaltaan 40 kilometriä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.