Suomi tehostaa lobbausta EU:n asedirektiiviä vastaan

Suomi yrittää tosissaan saada muutoksia aikaan EU:n ehdotukseen uudesta asedirektiivistä, joka kieltäisi sotilasaseita muistuttavat puoliautomaattiaseet siviileiltä.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan EU-komissio tulee terrorismia vastustaessaan puuttuneeksi asiaan, joka ei sille kuulu, eli Suomen maanpuolustuksen perusratkaisuun.  

Muutoksia direktiiviin kaipaa myös eduskunnan puolustusvaliokunta. Sen mukaan kielto koskisi juuri niitä aseita, joita vapaaehtoisessa maanpuolustuskoulutuksessa ja reserviläisten harjoituksissa käytetään.

Pahimmillaan direktiivi lopettaisi niin kutsutut reserviläisammunnat nykymuodossaan kokonaan.  

- Komission ehdotuksen terrorismia ehkäisevät vaikutukset voivat jäädä hyvinkin vähäisiksi, muutos kun ei millään tavalla vähentäisi luvattomien aseiden markkinoita, Niinistö sanoi keskiviikkona Helsingissä.  

- Suomen maanpuolustukselle ehdotus sen sijaan olisi silkkaa myrkkyä, 

Niinistö aikoo käydä sisäministeri Petteri Orvon (kok.) kanssa Brysselissä kertomassa EU:n avainhenkilöille Suomen maanpuolustuksen ratkaisuista "aina korkeaa edustajaa Federica Mogherinia myöten, jos vain audienssi saadaan".  

Mepit mukaan rintamaan  

Pariisin terrori-iskujen jälkeen julkistettu direktiiviehdotus on Niinistön mukaan nyt europarlamentin käsittelyssä. Siksi Suomen mepit pyritään saamaan yhteiseen rintamaan muutoshankkeen taakse.  

- On tarkoitus, että laadimme yhdessä sisäministeri Orvon ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan (kok.) kanssa kirjeen suomalaisille mepeille, Niinistö kertoo.  

Joidenkin puoliautomaattiaseiden kieltämisen lisäksi komissio haluaa rajoittaa myös ampumakelvottomaksi muutettujen aseiden hallussapitoa. Lisäksi se esittää aseiden rekisteröintikäytäntöjen yhdenmukaistamista.  

Puolustusvaliokunta muistuttaa, että kertausharjoitusten määrän vähennyttyä sotilastaitojen ylläpito on jäänyt yhä enemmän vapaaehtoisten harjoitusten varaan.  

- Puoliautomaattiaseiden systemaattinen kieltäminen myös heikentäisi maanpuolustustahtoa, Kanerva arvioi.  

Lue myös:

    Uusimmat